19 Ekim 2013 Cumartesi

Prizren - Üsküp : Nerde kalınır? Ne yenilir? Nasıl gezilir? Maliyeti kaç lira?

Balkanlar'da Seyahat: Nereden Nereye, Kaç Saate, Kaç Liraya ...  konulu yazıma olan yoğun ilgiden anladığım şu: Herkesin en çok merak ettiği şey, nerelerin gezilip görüleceğinden ziyade nerde kalınır, nerde yemek yenir, ordan oraya nasıl gidilir, ve bunların maddi tutarı nedir şeklinde. O yüzden, son yaptığım Üsküp-Prizren gezisini sadece bu açıdan anlatmaya karar verdim.

En başta söyleyeyim; uçak bileti dahil herşey dahil üç gecelik gezi için cebimden çıkan toplam para 490 TL. Tabi avro kuru artmasaydı daha düşük olacaktı bu, o yüzden avro cinsinden de vermek lazım toplam masrafı: 183 avro (Avro kuru: 2.68 TL idi).

Bu arada para demişken, yanınızda türk lirasıyla gitmeyin sakın. Önceden Türkiye'den avrolarınızı alın öyle gidin. Türk lirasını düşük kurla bozuyorlar genelde. Avro zaten Kosova'nın para birimi, Makedonya'da da kur farkı olmaksızın kullanabiliyorsunuz hemen her yerde. Bozdurmak gerekirse de, avroyu bozdurmak çok daha karlı, TL bozdurmaya göre.

NASIL GİDİLİR?
Uçakla tabi ki. Pegasus'un ucuz biletlerini kolladım 2-3 ay önceden. Gezi planı belliydi, Üsküp ve Prizren. Bu yüzden hem Üsküp hem de Priştine için gidiş dönüş bilet fiyatlarını kontrol ettim. Priştine biletleri daha ucuz olduğundan Kosova gidiş-dönüş olarak aldım biletleri: 230 TL gidiş dönüş. (Tek yön 49 avro'ya denk geliyordu. Ucuz aslında ama, işte kur artışı yüzünden pahalı. Aynı avro fiyatına denk gelen bileti Mart ayında 192 TL'ye almıştım).

Yani gezide yaptığım toplam 490 TL'lik masrafın 230 TL'si uçak biletlerine giden kısımdı.

GEZİ PLANI NE?
Tam altı kişiydik bu sefer. Her gidişimde yanımdaki insan sayısını arttırıyorum :) Maksat daha çok insan görsün o güzel yerleri.

Neyse, gezi planı, Priştine havaalanından Makedonya Üsküp'e gitmek, orada bir gece kalmak. Sonra Üsküp'ten Kosova Prizren'e geçip iki gece kalmak. Ve Priştine havaalanına geçerek ülkemize geri dönmek.
Üsküp meydanda Büyük İskender Heykeli


ARABA KİRALAMA
Daha önceki gidişlerimizde toplu taşıma kullanmıştık. Bu sefer kalabalık olunca araba kiralayak dedik. İnterneti aradım taradım gitmeden önce. Priştine Adem Yaşari havaalanında araba kiralama ve fiyatlar ile ilgili hiçbir bilgi yok doğru dürüst. Bu yazıyı yazmaya karar vermemde en önemli etken de bu oldu aslında. Yazayım da herkes faydalansın.

Şöyle, havaalanında 5-6 tane araba kiralama şirketi var. İsterseniz internet üzerinden de gitmeden kiralayabilirsiniz, ama o zaman fiyatlar nerdeyse iki katı. Bunu okumuştum internetten, o yüzden havaalanına inince gidip konuştuk şirketlerle, önceden ayarlamadım. Klasik 5 kişilik arabayı günlüğü 30 avroya kiralıyorlar. Biz 7 kişilik araba kiraladık (Model: Opel Zafira), günlüğü 50 avro (internetteki fiyatlar 80-90 avro filandı). Arabanın Makedonya'ya geçiş için sigortası vs. de yapılmış. Türkiye'deki ehliyet geçerli zaten, başka ek birşey gerekmiyor. Nereden kiraladık: AutoLux isimli firmadan. Türkçe konuşan bi arnavut kız vardı yetkili olarak. Havaalanındaki diğer firmalarda da türkçe konuşan elemanlar vardı genelde.

Bosna'da kiraladığımızda deposito almışlardı bizden, burda deposit bile almadılar; onun yerine birimizin nüfus cüzdanını aldılar. Yani üç günlük kiralama için 150 avro ödedik. Depoyu da bir kez doldurduk, üç gün boyuncaki tüm gezilerimize yetti: 1 depo benzin 56 avro. Kosova'daki litre benzin fiyatı bizim doldurduğumuz yerde 1.30 Avro idi, ama başka yerlerde sanki 1.15'e de vardı. O yüzden birkaç yere bakın doldurmadan.

6 kişi olduğumuzu düşünürsek ulaşıma gezide harcadığımız kişi başı toplam para, üç gün için 25 avro (kiralama) artı 9 avro (benzin parası), yani 34 avro

OTOBÜSLERLE ULAŞIM
Yukarıdaki bilgiler, araba kiralama detaylarıydı. Eğer toplu taşıma ile bu üç günlük geziyi yapacaksanız (yine ilk bir gece Üsküp, sonra iki gece Prizren şeklinde) masraflar şöyle. Priştine havaalanından şehir otobüs terminaline saatte bir filan otobüs var: 2 avro. Ya da birkaç kişi bir araya gelerek taksi de tutabilirsiniz: 20 avro civarı (25 derlerse pazarlık yapın). 10 dakika filan sürüyor sürmüyor.

Sonrasında, Priştine otobüs terminalinden Üsküp'e neredeyse yarım saatte bir araba var; fiyatı 5 avro. 2 saat filan sürüyor. Tabi sınır geçişindeki kalabalığa vs de bağlı bu. Üsküp otobüs terminali zaten şehir merkezinde sayılır. Tarihi başçarşıya yürüyerek 15 dakika.

Üsküp'ten Prizren'e günde iki kez otobüs var, fiyatı 9 avro. Saatleri 11:30 ve 16:00. 3 saat kadar sürüyor. Yine dediğim gibi sınır geçişinde ne kadar takılacağınıza bağlı biraz bu süre. Prizren otobüs terminalinden şehir merkezi (şadırvan meydanı) yürüyerek 10-15 dakika filan.
Kale'den gündüz gözüyle Prizren. Bistrica nehri, Sinan Paşa Camii ve taş köprü hemen göze çarpıyor. Caminin solunda Sırp Ortodoks Katedrali

Prizren'den sabah sanırım saat 9'da pegasus servisi var direk Priştine havaalanı'na. 7 avro.  Bunu kaçırırsanız taksiyle de 35 avroya gidebilirsiniz direk havaalanına. 1 saat kadar sürüyor. Bir alternatif de, Prizren-Priştine otobüslerine binmek: 5 avro. Tıngır mıngır giden otobüslerle iki saate yakın sürebiliyor Priştine otobüs terminali. Her 15 dakikada bir otobüs var. Terminalden de taksiyle (veya saatbaşı olan otobüslerle) havaalanına gidilebilir. Yalnız terminalde neden öyle dengesiz davrandığını anlamadığım biri vardı danışmada. Terminal-havaalanı arasının bir birbuçuk saat sürdüğünü filan söyledi. Halbuki 10-15 dakikalık yol. Sizi uyarayım, ona pek inanmayın :) Havaalanından terminale taksiyle gidişler biraz daha pahalı, ama tersi, yani terminalden havaalanına 15 avroya gidebilirsiniz pazarlıkla.

E NEREDE KALICAZ?

Üsküp
Kalınacak yerleri 2 hafta kadar önceden ayarladım. Üsküp için geçen sene de kaldığım ve temizliği ve merkeze yakınlığı ve dahi ucuzluğu ile bizden tam not alan Shanti Hostel'de kaldık. Danışmadaki insanların samimiyeti ve ilgilenmesi de bonus. Yalnız, tek veya iki kişilik odaları yok bildiğim. Geçen yıl 3 kişi, 4 kişilik bir odayı kapatmıştık, bu sene 6 kişi 6 kişilik bir oda ayarladık. Kişi başı 10 avro sadece bir gecesi. Bu fiyat Balkanlarda bulunabilecek en ucuz fiyat nerdeyse. Ve genelde şehir merkezine uzak veya pis olabiliyor bu tür ucuz yerler.. O yüzden Shanti Hostel on numara kesinlikle; hem temiz hem şehir merkezine yürüyerek 10 dakika. Bu sefer gittiğimiz arkadaşlar da çok sevdiler hosteli. Minimum standartlarda olabileceğin en iyisi. Bu fiyata uyduruk bir kahvaltı da dahil üstelik.

Odalarda yataklar ranza şeklinde ama çok rahatlar. Temiz havlu veriyor hostel. Banyo-tuvalet ortak kullanım, odanın dışında.
Üsküp eski çarşıdan bir enstantane

Dikkat etmeniz gereken bir nokta var. 3 kişiyseniz, sadece üç kişilik rezervasyon yaparsanız, yanınıza bir dördüncü kişi verebilirler 4 kişilik bir oda için. Ve hostellerde genelde kız-erkek ayrımı yapmadıkları için, üç erkekseniz mesela dördüncü kişi kız olabilir, veya tam tersi. Dolayısıyla ben bu tür durumlarla karşılaşmamak için tüm odayı kapatıyorum, geçen yıl 4 kişilik yer ayırtmıştım mesela 3 kişi olmamıza rağmen. Kişi başı 10 avro değil de biraz daha fazlaya geliyor, olsun.

Nasıl rezervasyon yapıyoruz; geçen yıl eposta üzerinden direk hostelle irtibata geçip rezervasyon yaptırmıştım, bir ön ödeme filan da yapmadan. Bu sene baktım, o şekilde yaparsam kişi başı 12 avro filan fiyatlar. O yüzden hostelbookers üzerinden yaptım rezervasyonu. Burada, toplam fiyatın yüzde onunu kredi kartından çekiyorlar, geri kalanı hostele gidince ödüyorsunuz. Yani 6 kişi bir gece toplam 60 avronun 6 avrosunu kredi kartımdan çekmişlerdi. Gidince de 54 avro ödedim.

Bu arada Makedonya para birimi dinar olmasına rağmen her yerde avroyla da ödeme yapabiliyorsunuz. Üstelik kur farkı hiç almıyorlar. 1 avro 60 dinar, ve bu oran üzerinden avroyla ödeme yapabiliyorsunuz.

Prizren
Prizren'de üç seferdir aynı yerde kalıyorum: Nevruz amca'nın Oltaş pansiyonu. Burası hostel mantığı değil. Yani odayı kiralıyorsunuz, yanınıza yabancı biri filan vermiyorlar. Fiyatlar mevsim yoğunluğuna göre değişebilir ama genelde kişi başı 12.5 avro şeklinde. Banyo-tuvalet odaların içinde. İki üç veya dört kişilik odalar mevcut bildiğim kadarıyla. Ve şehir merkezine yürüyerek 3-4 dakika mesafede. Şehrin göbeğinde yani.

Ve bu fiyata kahvaltı da dahil. Üstelik gayet doyurucu bir kahvaltısı da var. Ve türk misafirleri olunca türk usulü çay da demletiyor sabah kahvaltısı için Nevruz amca. Nevruz amca arnavut, ama türkçe biliyor. Bazen o olmasa kızı veya torunu oluyor pansiyonda, onlar da türkçe biliyolar.
Önde tarihi Taş Köprü, arkada Sinan Paşa Camii, en arkada tepede ise tarihi Kale. İşte Canım Prizren :).

İlk iki sefer rezervasyon yaptırmadan direk pansiyona giderek yer ayarladım, boş yerleri oluyor. Ama son gidişimizde 6 kişi olunca, problem olmasın diye telefonla arayıp rezervasyon yaptırdım önceden, skype üzerinden arayarak. Oltaş Pansiyon telefon numarası: +381 292 31 628.

NE YİYECEĞİZ, NERELERDE YİYECEĞİZ?

Üsküp
Eveet, "gittik kalacak yerimizi ayarladık, çok da acıktık nerde yiyeceğiz bize yardım et" kısmına geldik.

Üsküp'te, meydandan tarihi osmanlı taş köprüsünü geçip müslüman tarafına doğru yürüdüğünüzde 1-2 dakika sonra karşınıza çıkan köşe başında Destan köftecisi var. Ünü tüm dünyayı kaplamış bir köfteci. Köfteleri orda löpür löpür afiyetle yiyebilirsiniz. İçecekler ve salata dahil kişi başı 6 avro ödedik. Salata olarak, üzerine peynir rendelenmiş bir salataları var, güzel. Ondan isteyin.
Üsküp'te peynir rendeli nefis salata. 

Ayrıca Murat Paşa Camii önündeki meydandan bitpazarına doğru yürürken soldaki Bojadziska (Boyaciska) sokağında yer alan, ev yemekleri satan Ramuş'un lokantası var: Bllaca Restoran. Burası da çok iyi. Kişi başı 5 avro ödemiştik kahve, salata vs. dahil bir yemeğe.

Çay keyfiniz için,  Murat Paşa Camii önündeki meydandan bitpazarına doğru bir dakka yürüdükten sonra sağ tarafta, bir binanın arka tarafında kalan çok güzel bir çaycı var, ağaçlar altında küçük sevimli bir kahve. Türk kahvesini de güzel yapıyor. Orda oturun mutlaka.

Ayrıca kahvaltı vs için de, yine eski çarşı bölgesinde özellikle bitpazarının kurulduğu yere yakın börekçiler de var. Böyle bir yerde yaptık sabah kahvaltımızı; börek + çay kişi başı 1.5 avro kadar tuttu.

Prizren
Burda köfteleri Sofra Restoran'da yiyeceksiniz. Trileçe tatlısını da burada yiyebilirsiniz. Prizren'e gidip Trileçe yemeden gelenleri sopayla kovalicam ona göre :). Sofra'nın sahiplerinden Muammer abi'ye selam söylersiniz. Arnavut ama her prizrenli gibi tabi ki de sular seller gibi türkçe biliyor. Sofra'nın facebook sayfası da şurada; yemek fotoğraflarını kontrol edin gitmeden isterseniz :). Yeri hakkında Prizren ile ilgil yazılarımda ayrıntılı bilgi vermiştim; çifte hamamların az ilerisinde diyeyim burada kısaca. Bu sefer sırf köfte + içecek yedik, kişi başı 4 avro verdik (köfte kişi başı 1.5 porsiyon filandı). Geçen sefer, bir porsiyon köfteye ek olarak trileçe tatlısı ve paça çorbası da yemiştik; 5 avro vermiştik kişi başı.

Bir de Oltaş'a çok yakın, eski ortodoks katedralinin karşısında bir tatlıcı var, trileçe veya baklava vs yiyebilirsiniz, iyi bi yer. Sahibi Gorani. Goraniler, sırpça/boşnakça'ya benzer bir dil konuşan müslüman bir azınlık Kosova'da. Tatlıcıların çoğu Goraniler tarafından işletilirmiş Kosova'da.

Çay keyfi için tabi ki Sadri abi ve Tasip'in, kenarında limon dilimli çayları: Sinan Paşa Camii'nin hemen arka sokağında. Türk kahvesi de yapıyorlar. Yine Prizren ile ilgili ayrıntılı yazılarıma bakıverin detaylarla ilgili.

Börek yiycez diyorsanız da, şadırvan meydanında boşnak börekçisi var. Kişi başı 1.5-2 avroya bir porsiyon börek yiyebilirsiniz.

NERELERİ GEZEBİLİRİZ?

Burda çok ayrıntıya girmeden bilgilendirme yapıcam.

Üsküp
Toplu taşımayla gitmişseniz; Üsküp'te şehir merkezini doya doya gezersiniz. Nereler gezilebilir kısmında internetteki benzer gezi bloglarından epey bi bilgi edinebilirsiniz. Klasik görülecek yerler şunlar: Büyük İskender'in vs heykeli olan ana meydan, Osmanlı taş köprüsü, bit pazarı (eski çarşı), ve bu civarda yer alan tarihi camiler (Murat Paşa Camii, şehri tepeden gören Mustafa Paşa Camii, İsa Bey Camii, 2. Murat Camii ve saat kulesi), bit pazarı.
Üsküp eski çarşı sokakları

Bu sefer araba kiraladığımız için, Matka Kanyonu'na gittik bir de. Toplu taşıma ile gidilmiyor sanırım. Ama genel olarak taksiler pahalı olmadığından, taksi kiralayarak da gidilebilir. Üsküp'te ilk günü şehir merkezinde geçirdikten sonra, sabah hostel'den çıktıktan sonra Prizren'e gitmeden uğrayabilirsiniz. Matka Kanyonu, arabayla 15 dakika kadar sürüyor. Tetovo tabelalarını takip ederek gidiyorsunuz, bir süre sonra kahverengi tabelaları görüyorsunuz Matka Gölü/Kanyonu diye. Yolda da sorarsınız birkaç yere. Burada bir baraj gölü var, manzara muhteşem.
Üsküp yakınlarındaki Matka Gölü & Kanyonu

Prizren
Prizren'de de yine şehir merkezini doya doya gezin. Bu konuda iki ayrıntılı yazım var zaten:

Bunun haricinde, Prizren'de iki gün kalıcaz demiştik. Zamanınız olacak. Bi koşu Mamuşa köyüne gidebilirsiniz. Prizren otobüs terminalinden otobüslerle, yarım saat sürüyor. Tarihi bir yönü pek yok ama Mamuşa, 6000 kişilik ve hemen hepsi Türk olan nüfusuyla, sanki Türkiye'ye geri dönmüş gibi hissettirecek sizi. Köydekiler, 1850'lerde Tokat'tan gelip buraya yerleşen türk ailelerin torunları. Haftasonları araba yok yalnız, soruşturursunuz. Araçla gidecekseniz, Gjakove (Yakova) doğrultusunda gidiyorsunuz, belli bir süre sonra Mamuşa tabelasını görüp sapıyorsunuz. Gidin, iki laf edersiniz kahvede şurda burda oturup. Türkiye'den gelenlere çok yakın davranıyorlar. Sanki Türk vatandaşıymış gibi konuşuyorlar (Başbakanımız buraya geldi, gibi cümleler mesela :) ).
Mamuşa'da tarihi saat kulesi

Başka, yakın bir şehir Yakova'ya (Gjakove) gidebilirsiniz: 1 saat mesafede. Çok ahım şahım bir şehir diyemeyeceğim; ve türkçe pek bilmiyor yerlisi. Ama fena değil. Otobüs terminalinden yarım saatte bir filan araba var Yakova'ya. 

Prizren'de ise, şehir merkezine ek olarak arabayla, dediğim gibi bir koşu Mamuşa yapılabilir. Ek olarak, araba nimetinin hakkını vermek için muhakkak Prizreni çevreleyen Şar dağlarındaki dağ köylerine yolculuk: 45 dakika kadar bir sürede Prevalle'ye gidilebiliyor. Bu Prevalle'de bir Yetimler Külliyesi var, inanılmaz güzel bir tasarım, kocaman bahçesi. Ve yetimlere destek mahiyetinde bir restoranı da var; muhakkak ama muhakkak taze sıkılmış yaban mersini suyu için burda. Biz doyamadık iki bardak içtik dağ havasını ciğerlerimize çekerek. Yetimler Külliyesi'nin facebook sayfası şurada. Hava da aynı Uludağ havasında. Etraf yemyeşil. Yani Ekim sonrası giderseniz büyük ihtimal karlıdır etraf :). 
Şar Dağlarında bir köy: Prevalle

Yani, arabanız varsa Prevalle önceliğiniz olsun, yoksa Yakova'ya gidebilirsiniz.

HARİTALAR

Hem Üsküp hem de Prizren şehir merkezleri için, görülecek yerleri üzerinde işaretlediğim Google Haritaları'nı paylaşayım burada. Prizren haritalarını ilgili yazılarımda paylaşmıştım zaten, olsun buraya da koyayım derli toplu olsun.

Prizren Haritasını daha büyük halde görmek için tıklayın


Üsküp haritasını daha büyük görmek için tıklayın


14 yorum:

  1. Harika anlatmıssiniz herşeyi ayrintilarina kadar keşke bir tanidigima kapilip gozu kapalı gitmeden önce yazdiklarinizi okuyabilseydim.Ama zararin neresinden donsem kardır Senem Kartal

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senem hanım; teşekkürler..
      Bir daha gidersiniz inşallah; nasılsa vizesiz, nasılsa 1.5 saat sürüyor ancak.. Ben üç kez gittim, dördüncüye niyetim var :)..

      Sil
  2. Prizrende gece hayati nasil tunahan bey

    YanıtlaSil
  3. Plansız bir şekilde bugün Priştine'ye geldim, yazılarınız sayesinde çok güzel 1 haftalık bir plan oluşturdum sanırım :) Çok teşekkürler. Emre

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşinize yaradıysa ne mutlu bana! iyi gezmeler..

      Sil
  4. Harika bir yazı olmuş tunahan bey oraya gidecekler için inanilmazaz kolaylık tesekkurler. Bir hafta sonra ailecek ordayiz kismetse bizim için çok aydınlatıcı olduslmlar

    YanıtlaSil
  5. merhaba

    eşimle 15-ağustos 19-ağustos priştineye gidiyoruz.2 gece priştine 2 gece prizren. prizrendeki pansiyon hoşuma gitti..priştinede de tavsiye edeceğiniz bi yer varmı teşekkürler engin bulur

    YanıtlaSil
  6. Süper bir paylaşım teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. Çok faydalı bir gezi yazısı olmuş ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Ben yarin kosovaya geçiyorum ama ev kiralamam lazım 2-3 ay kalacam yardımcı olabilecek kimse var mi

    YanıtlaSil
  9. Çok faydalı bilgiler vermiştiniz. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. Tasipi isten cikardilar prizren de caycisi olarak tasip artik yok iftira yaptilar

    YanıtlaSil
  11. Prizrendeki caycida tasip diye biri yok iftira atip isten cikardilar ozur dilerim arkadaslar artik gorusemeyeceğiz

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...