21-30 Ağustos 2012 tarihleri arasında Hakan ve İsmail ile 6 ülkeyi kapsayan Balkan turumuzun seyahat kısımlarını acilen yazıya dökmek istedim. Gezi öncesi en çok merak ettiğim kısım seyahat süreleri ve maliyetleri idi çünkü. Bu konuda Binrota’da epey çok bilgi var, epey bi işe yaradı seyahat öncesi plan yapmada, ama derli toplu tek bir yerde değil maliyet ve seyahat süresi bilgileri, ya da güncel değil.
Yani bu yazının amacı, gezip görülen yerleri anlatmak değil. Maksat, seyahat sürelerini ve nasıl seyahat ettiğimizi anlatarak benim durumumda olan müstakbel Balkan seyyahlarına plan yapmada yardımcı olabilmek :).
İstanbul-Üsküp gidiş dönüş bileti alarak Üsküp’ten başlayıp Üsküp’te sona eren bir rotaydı bizimkisi. 9 günde 6 ülke, 13 şehir. Gezdiğimiz rotayı harita olarak da ekliyim:
1- İstanbul- Üsküp
Üsküp havaalanı küçük bişey zaten. Üsküp havaalanından şehir merkezine taksiler 20 avro’ya 15-20 dakikaya gidiyor. Bize taksici 25 avro dedi ama direndik ve 20 avro’ya kabul ettirdik.
Aynı zamanda otobüs de gidiyor ama çok seyrek, taksilerin kalktığı yerin az gerisinde otobüs durağı var. Fiyatı muhakkak daha ucuzdur ama ne kadar bilemiyorum (İstanbul dönüşünde fark ettik çünkü otobüsün de olduğunu).
Üsküp otobüs terminali ve tren garı hemen dipdibe. Makedon dinarı almak için terminaldeki döviz bürolarını kullanabilirsiniz. Türk lirasını inanılmaz ucuza bozuyorlar, yanınızda avro olsun. İlle türk lirası bozdurmak isterseniz Vardar nehrinin öbür tarafındaki müslüman mahallesindeki bürolarda bozdurun, orda kur daha uygun. Bu arada Terminal'den şehir meydanına ve osmanlı eserlerinin olduğu kısma yürüyerek gidilebiliyor (15 dk filan).
2- Üsküp - Belgrad
Gezi masraflarını aza indirgemek, ve süre kısıtından dolayı gece yolculuk yaparak zaman kazanmak için bu yolculuğu geceleyin yaptık. BinRota forumda, tren yolculuğunun daha uzun sürdüğünü ve nisbeten daha ucuz olduğunu okumuştum. Bizim de istediğimiz buydu zaten, Belgrad’a öyle gecenin köründe varmayalım yani. Üsküp-Belgrad bileti 23 avro.
Akşam 20:00’da kalkan tren sabah 06:30’da Belgrad’a vardı. onbuçuk saat yani. Aslında biraz daha kısa sürebilirdi belki, çünkü yolda bi ara trenden otobüse aktardılar bizi 1 saat sonra tekrar trene aktardılar. O arada raylarda bi çalışma vardı sanırım.
Boş kompartman kapmak için tren garına bi 15-20 dakika önceden gidilmeli. Gerçi biz nerdeyse son anda bindik yine de boş kompartman bulabildik. Tren son istasyonuna yaklaştıkça içi kalabalıklaşıyor. Bu durumda kompartmana yeni yolcular gelip kaptığınız koltuklardan tekini isteyebiliyor. Ama yolculuğun çoğunu çok rahat geçirebiliyorsunuz.
Özellikle yazın böyle sabah erkenden gidilecek şehirde olmak çok iyi oluyor. Öğle sıcakları bastırmadan şehrin neredeyse hepsini gezebiliyorsunuz. Akşam kalkan en geç trene bindik, daha geç kalkan tren yok yani Üsküp’ten.
Belgrad tren istasyonundaki döviz bürosundan sırp dinarı alınabilir.
3-Belgrad-Novi Sad- Zagreb
Belgrad tren istasyonundan tarihi Kalemeydan’ın ana girişine taksi ile gittik: 700 Sırp Dinarı (SD) -14 TL'ye denk geliyor-, 5-6 dakika kadar sürüyor. Akşam da yemek yediğimiz Skalarska’dan yine taksi tutarak tren garına geldik, 500 SD’ye (10 TL), Zagreb’e gitmek için. Kur, 1 Avro 115 SD, 1 TL 51 SD. Bu arada Belgrad'da troleybüs, tramvay filan var ama biz yürümeyi seven insanlar olarak görülmesi gereken her yere yürüyerek gittik bu taksiler haricinde.
Yine 1000rota’dan okuduğum kadarıyla Belgrad-Novi Sad arası hem tren hem otobüs olduğunu biliyordum. Ucuzdur diye treni tercih ettik. Ancak tren saatleri çok sık değil. Saat 11:00 trenine bilet aldık. Aldığımız bilet gidiş dönüş bileti idi ama dönüş saati açık. Bilet fiyatı gidiş dönüş 780 SD (15 TL). Süre yaklaşık 1 saat 40 dakika. Novi Sad tren istasyonundan şehir merkezine yürümesi de 15 dk. kadar alıyor. Dönüşte de 15:00 trenine bindik. Saatleri istasyonda teyit etmeniz en sağlıklısı. Çizelgelerde gördüğümüz saatlerle bir şekilde uyuşmuyordu çünkü gerçek saatler.
Osmanlı tarihinde yeri olan Petrovaradin kalesi Novi Sad’da Tuna nehrinin hemen öbür kıyısında. Şehir merkezini gezdikten sonra Novi Sad merkezde bir taksici ile anlaştık, 500 SD’ye bizi Petrovaradin’e götürdü, dönüşte kısa bi şehir turu attırdı, ve sonra da tren istasyonuna bıraktı.
Zagreb’e yine akşam en geç vakitteki trene bilet aldık: 21:30. Fiyat Üsküp-Belgrad treni ile aynı: 23 avro. Tren sabah 05:00 gibi vardı Zagreb’e. Yedibuçuk saat sürdü yani.
4- Zagreb- Varajdin- Saraybosna
Tren garı ile Zagreb merkez yürüyerek 15 dakika kadar. Otobüs terminalinde döviz bürosu var. Zagreb otobüs ve tren garları birbirine çok yakın: 5-7 dakika kadar yürüyerek. Bu arada balkanlarda çok işe yarayacak bir kelime: “Otobus Kolodvor” veya sadece “Kolodvor” da olabilir. İngilizce bilmeyen birilerine bile otobüs terminalinin yerini sorabiliyorsunuz böylece.
Sabah erken varmanın avantajı: öğlene kadar Zagreb merkezdeki her yeri gördük. Birkaç yere sorduk “başka nereyi görebiliriz yakınlarda” diye. Herkesin ağız birliği ettiği yer Varaždin (z’nin üstünde şapka var, Varajdin diye okunuyor). Hırvatistan’ın geçen yüzyıldaki başkenti gibi biryermiş.
Otobüs terminalinden Zagreb-Varajdin gidiş dönüş biletini 128 Kuna’ya aldık (39 TL'ye denk geliyor). 1 avro 7.5 Kuna, 1 TL 3.3 Kuna. Gidişte nerdeyse minibüs gibi her bir yerde durdu otobüs, 1 saat 45 dakika kadar sürdü. Dönüşümüz geceydi, 1 saat 15 dakikada geldik. Saat 16:00 otobüsü ile gidip 20:30 otobüsü ile Zagreb’e döndük. 100rota gibi sitelerde Varajdin'den pek bahsedilmemiş ama hem giderkenki yeşillik dolu manzaralar, hem de inanılmaz planlı ve tarih kokan yapısı ile muhakkak görülmeli. Belgrad'dan nasıl bir koşu Novi Sad yapılıyorsa Zagreb'den de bir koşu Varajdin yapılmalı.
Geceyi Palmers Lodge Hostel’de geçirdik. Otobüs ve Tren terminallerine çok yakın, ve hostelbookers’da memnuniyet oranı çok iyi. Fiyat 16 avro. Kalacak yer olarak terminale yakın bir yer olmasını çok tavsiye ederim. Ertesi gün rahat rahat terminale gidebildik bu sayede yürüyerek.
Saraybosna’ya en erken otobüsle gittik. Sabah 06:30 otobüsü ile. Varış saatimiz 15:30. Yani dokuz saat kadar sürüyor. Bilet fiyatı 198 Kuna (60 TL).
5- Saraybosna -Dubrovnik
Saraybosna'da postanelerde (post office) hem avro hem türk parası bozdurabilirsiniz. Otobüs terminalinin hemen yakınında var bi post office.
Saraybosna’da, yine terminale yakın (10 dakika) Ami Hostel’de kaldık. Binanın dışı ve sokak çok ıssız ve ürkütücü duruyor, hostel de bir ev havasında aslında. Ama tavsiye ederim, iyiydi. Merkeze (Başçarşı, Ferhadiye Caddesi) yürüyerek 15 dk. mesafede, geceliği 10 avro.
Saraybosna’da civar yerleri görmek için (Travnik, Mostar, Blagaj) 24 saatliğine araba kiraladık, 1 depo benzin harcadık. Araba kiralama: 80 Bosna Markı (BM) -92 TL'ye denk geliyor-, 1 depo benzin 83 BM (103 TL) tuttu. 1 avro 1.95 BM, 1 TL 0.85 BM.
Süre olarak da Saraybosna-Travnik arası 1.5 saat, Saraybosna-Mostar arası ise 2 saat kadar. Mostar-Blagaj (Tarihi 500 yıllık bektaşi tekkesinin olduğu yer) ise 15 dakika kadar. Travnik ve Mostar zıt yöndeler.
Dubrovnik’e sabah en erken saate otobüs bileti aldık: saat 07:15’te. Fiyatı: 43 BM (22 avro, 50 TL). Varış saatimiz 15:00'ti. Yani 8 saate yakın sürdü. Tabi eğer seyahat sınır geçişi içeriyorsa gümrükte harcanan zamana göre bu süreler uzayıp kısalabiliyor, net bir şey söylemek mümkün değil. Burda söylediğim sınır geçişi içeren tüm süreler için geçerli bu.
6- Dubrovnik-Kotor
Dubrovnik otobüs terminalinden kale içi (eski şehir) taksi ile 75 Kuna (23 TL) ve 6-7 dakika sürüyor. Ama otobüs varmış 12 Kuna’ya (3.6 TL), sonradan öğrendik. Zamanınız varsa 20-25 dakikaya yürüyebilirsiniz de sanırım.
Akşam Kotor’a bilet aldık: 143 Kuna (43 TL). Pazar günleri en geç 19:00’da, diğer günler 20:30’da otobüs varmış Kotor’a. Yeri gelmişken hatırlatayım, biletlerinizi alınca üzerindeki tüm bilgileri muhakkak kontrol edin. Biz güya akşam 20:30’a bilet aldık diye düşünürken bi baktık ortalıkta otobüs yok. Günlerden pazardı ve bize bir sonraki günün biletini satmış meğersem görevli.
Terminal önü, odasını kiralamak isteyen insanlarla dolu. Dubrovnik çok pahalı bir yer ve fiyatlar yüksek. Biz üç arkadaş, ilk önce Kotor biletini sabah biletine değiştirip (sabah ilk otobüs 10:00’da) geceyi –hava Akdeniz havası sıcak- sokakta geçirmeye karar verdik :). Bir kişiyi nöbetçi bırakarak dönüşümlü olarak otobüs terminalinin kenarındaki çimlerde uyuduk. Ama siz öyle yapmayın, çimlerde otomatik sulama sistemi varmış meğer, gecenin dörtbuçuğunda üstümüze fışkıran sularla uyandık :). Şehir merkezine doğru 10 dakika kadar yürürseniz deniz kenarında içinde banklar olan bir park var. Gece uyumak adına orası daha mantıklı, ve su fıskiyesiz :). Aslında çimlerde otururken odacılar gelip bize fiyat önerdiler, geceliği 12 avro’ya kadar düştüler ama kabul etmedik, maksat macera olsun :). Yani demek istediğim, eğer Dubrovnik’te ucuza kalmak isterseniz sokakta kalmaya alternatif olarak :) biraz akşam saatlerine kadar bekleyip bu odacılarla pazarlık yaparak uygun bir fiyata bulabilirsiniz oda. Ama odacıların çok güvenli olmayabileceğini de aklınızda tutun hostellere nazaran. İrlandalı bir genç gece yarısı uyuduğumuz yerin yanından hışımla geçti tam ben gece nöbetini devralmışken. Muhabbet ettik, meğer yakınlarda bir odacının yerinde kalıyormuş, kapısını kilitlemeden uyumuş ve odacının tacizine uğrayacakken uyanmış kaçmış o yerden.
Dubrovnik-Kotor arası, bilet aldığımız veznedekilerin 2 saat sürüyor iddialarının aksine 3 saatten fazla sürdü. 10:00'da kalkan otobüsümüzün Kotor’a varış saati 13:15.
7- Kotor - Podgorica
Karadağ'da para birimi avro. Döviz bürosu aramanıza gerek yok yani eğer avronuz varsa.
Eski tarihi şehir merkezi otobüs terminaline 10 dakika kadar mesafede. Ve kale içinde çok uygun fiyata hosteller var (mesela 12 avroya Old Kotor Hostel). Aslında plan Ulcinj’e gidip oradan akşam Prizren’e geçmekti eğer bir önceki akşamdan Kotor’a gelebilmiş olsaydık. Kotor-Ulcinj otobüsü günde bir kez ve saat 12:25’te. Biz de başkent Podgorica üzerinden Prizren’e geçmeye karar verdik. Kotor’dan neredeyse her yarım saatte Podgorica’ya otobüs var. Otobüs giderken Budva terminaline de uğruyor (45 dakika mesafede).
Saat 17:30’daki Podgorica otobüsüne bindik. Fiyat: 7 avro. Yol ikibuçuk saat sürdü, 20:00’da Podgorica otobüs terminalindeydik.
8-Podgorica - Prizren
Podgorica’dan Kosova’nın Prizren, Peç, Priştina şehirlerine direk otobüs var, ama günde bir kez veya iki kez. Sık değil yani. Ve otobüsler Ulcinj’den geliyorlar. Akşam 21:30’da Priştina otobüsü vardı, ama otobüste yer yokmuş, mecburen geceyi Podgorica’da geçirdik. Otobüs terminaline çok yakın Evropa Otel var (yürüyerek 5 dakika). Orada pazarlıkla 3 kişi toplam 50 avro’ya kaldık.
Sabah 07:45 Prizren otobüsüne bilet almıştık. Fiyat: 15.5 avro. Yolculuk 16:30’da bitti. Yani neredeyse 9 saat. Ha, otobüslerin Ulcinj’den geldiğini söylemiştim. Gelen otobüste ayakta en az 10-15 kişi vardı. 2-3 saat sonra birileri inene kadar biz de ayaktaydık. Karadağ’da normalmiş otobüslerde ayakta seyahat etmek.
9- Prizren - Üsküp
Prizren otobüs terminali de yine merkeze yakın, 15 dakika yürüme mesafesinde. Merkeze doğru yürüyüp katolik kilisesini sorun. Kilise yakınında dipdibe 3-4 otel var uygun bütçeli. Bize tavsiye edilen Andi idi ama sonra Bujtine’de 3 kişi toplam 25 avro’ya oda ayarladık pazarlıkla (ilk söylediği fiyat 35 avro idi sahibinin).
Sabah Üsküp’e en erken araba 05:30’da. Bilet fiyatı 9 avro. Yaklaşık 3 saat sürüyor. Günde iki araba varmış zaten, diğeri de 09:00’da.
10- Üsküp - Ohri - Üsküp - İstanbul
Üsküp’ten Ohrid’e (türkçe: Ohri ) gidiş dönüş bileti 750 MD (Makedon Dinarı). Yani 28 TL. Saat 10:00 arabasına bilet aldık. Yol yaklaşık üçbuçuk saat sürüyor. Ohrid otobüs terminalinden şehir merkezi yürüyerek 15 dakika. Dönüşte de 17:45 arabasına bindik. Ayrıca 19:00’da da bir araba var. Başka bir firma da 20:30’da gidiyormuş sanırım Üsküp’e en son.
Gezi sonunda, Üsküp merkezden havaalanına taksi ile gittik. Daha hiç pazarlık yapmadan 15 avro dedi bize fiyatı taksici, ve sabit fiyat dedi.
Bu arada Üsküp’te Shanti Hostel’de kaldık. Otobüs terminaline (ve tren garına) yürüyerek 5 dakika mesafede. Vardar nehri kıyısına da yakın. Şehir meydanına da yürüyerek 10 dakika mesafede. Geceliği de 10 avro. Kalınabilir, güzel bir yer.
Yani bu yazının amacı, gezip görülen yerleri anlatmak değil. Maksat, seyahat sürelerini ve nasıl seyahat ettiğimizi anlatarak benim durumumda olan müstakbel Balkan seyyahlarına plan yapmada yardımcı olabilmek :).
İstanbul-Üsküp gidiş dönüş bileti alarak Üsküp’ten başlayıp Üsküp’te sona eren bir rotaydı bizimkisi. 9 günde 6 ülke, 13 şehir. Gezdiğimiz rotayı harita olarak da ekliyim:
9 günlük tatil boyunca takip ettiğimiz rota. Yeşil raptiyeli Üsküp'ten başlayıp Kırmızı raptiyeli Üsküp'te bitirdik.
1- İstanbul- Üsküp
Üsküp havaalanı küçük bişey zaten. Üsküp havaalanından şehir merkezine taksiler 20 avro’ya 15-20 dakikaya gidiyor. Bize taksici 25 avro dedi ama direndik ve 20 avro’ya kabul ettirdik.
Aynı zamanda otobüs de gidiyor ama çok seyrek, taksilerin kalktığı yerin az gerisinde otobüs durağı var. Fiyatı muhakkak daha ucuzdur ama ne kadar bilemiyorum (İstanbul dönüşünde fark ettik çünkü otobüsün de olduğunu).
Üsküp havaalanı- şehir merkezi arasında işleyen otobüslerin kalkış saatleri
Üsküp otobüs terminali ve tren garı hemen dipdibe. Makedon dinarı almak için terminaldeki döviz bürolarını kullanabilirsiniz. Türk lirasını inanılmaz ucuza bozuyorlar, yanınızda avro olsun. İlle türk lirası bozdurmak isterseniz Vardar nehrinin öbür tarafındaki müslüman mahallesindeki bürolarda bozdurun, orda kur daha uygun. Bu arada Terminal'den şehir meydanına ve osmanlı eserlerinin olduğu kısma yürüyerek gidilebiliyor (15 dk filan).
2- Üsküp - Belgrad
Gezi masraflarını aza indirgemek, ve süre kısıtından dolayı gece yolculuk yaparak zaman kazanmak için bu yolculuğu geceleyin yaptık. BinRota forumda, tren yolculuğunun daha uzun sürdüğünü ve nisbeten daha ucuz olduğunu okumuştum. Bizim de istediğimiz buydu zaten, Belgrad’a öyle gecenin köründe varmayalım yani. Üsküp-Belgrad bileti 23 avro.
Akşam 20:00’da kalkan tren sabah 06:30’da Belgrad’a vardı. onbuçuk saat yani. Aslında biraz daha kısa sürebilirdi belki, çünkü yolda bi ara trenden otobüse aktardılar bizi 1 saat sonra tekrar trene aktardılar. O arada raylarda bi çalışma vardı sanırım.
Trende. Bu koltukları çekip yatırabiliyorsunuz. Böylece, eğer karşılıklı iki koltuk kapabilirseniz bi yatağınız olmuş oluyor. Aceleniz yoksa, otobüs yolculuğundan çok daha keyifli. Camdan yihhuu diye bağırabiliyosunuz mesela :)
Boş kompartman kapmak için tren garına bi 15-20 dakika önceden gidilmeli. Gerçi biz nerdeyse son anda bindik yine de boş kompartman bulabildik. Tren son istasyonuna yaklaştıkça içi kalabalıklaşıyor. Bu durumda kompartmana yeni yolcular gelip kaptığınız koltuklardan tekini isteyebiliyor. Ama yolculuğun çoğunu çok rahat geçirebiliyorsunuz.
Özellikle yazın böyle sabah erkenden gidilecek şehirde olmak çok iyi oluyor. Öğle sıcakları bastırmadan şehrin neredeyse hepsini gezebiliyorsunuz. Akşam kalkan en geç trene bindik, daha geç kalkan tren yok yani Üsküp’ten.
Belgrad tren istasyonundaki döviz bürosundan sırp dinarı alınabilir.
3-Belgrad-Novi Sad- Zagreb
Belgrad tren istasyonundan tarihi Kalemeydan’ın ana girişine taksi ile gittik: 700 Sırp Dinarı (SD) -14 TL'ye denk geliyor-, 5-6 dakika kadar sürüyor. Akşam da yemek yediğimiz Skalarska’dan yine taksi tutarak tren garına geldik, 500 SD’ye (10 TL), Zagreb’e gitmek için. Kur, 1 Avro 115 SD, 1 TL 51 SD. Bu arada Belgrad'da troleybüs, tramvay filan var ama biz yürümeyi seven insanlar olarak görülmesi gereken her yere yürüyerek gittik bu taksiler haricinde.
Yine 1000rota’dan okuduğum kadarıyla Belgrad-Novi Sad arası hem tren hem otobüs olduğunu biliyordum. Ucuzdur diye treni tercih ettik. Ancak tren saatleri çok sık değil. Saat 11:00 trenine bilet aldık. Aldığımız bilet gidiş dönüş bileti idi ama dönüş saati açık. Bilet fiyatı gidiş dönüş 780 SD (15 TL). Süre yaklaşık 1 saat 40 dakika. Novi Sad tren istasyonundan şehir merkezine yürümesi de 15 dk. kadar alıyor. Dönüşte de 15:00 trenine bindik. Saatleri istasyonda teyit etmeniz en sağlıklısı. Çizelgelerde gördüğümüz saatlerle bir şekilde uyuşmuyordu çünkü gerçek saatler.
Osmanlı tarihinde yeri olan Petrovaradin kalesi Novi Sad’da Tuna nehrinin hemen öbür kıyısında. Şehir merkezini gezdikten sonra Novi Sad merkezde bir taksici ile anlaştık, 500 SD’ye bizi Petrovaradin’e götürdü, dönüşte kısa bi şehir turu attırdı, ve sonra da tren istasyonuna bıraktı.
Zagreb’e yine akşam en geç vakitteki trene bilet aldık: 21:30. Fiyat Üsküp-Belgrad treni ile aynı: 23 avro. Tren sabah 05:00 gibi vardı Zagreb’e. Yedibuçuk saat sürdü yani.
4- Zagreb- Varajdin- Saraybosna
Tren garı ile Zagreb merkez yürüyerek 15 dakika kadar. Otobüs terminalinde döviz bürosu var. Zagreb otobüs ve tren garları birbirine çok yakın: 5-7 dakika kadar yürüyerek. Bu arada balkanlarda çok işe yarayacak bir kelime: “Otobus Kolodvor” veya sadece “Kolodvor” da olabilir. İngilizce bilmeyen birilerine bile otobüs terminalinin yerini sorabiliyorsunuz böylece.
Sabah erken varmanın avantajı: öğlene kadar Zagreb merkezdeki her yeri gördük. Birkaç yere sorduk “başka nereyi görebiliriz yakınlarda” diye. Herkesin ağız birliği ettiği yer Varaždin (z’nin üstünde şapka var, Varajdin diye okunuyor). Hırvatistan’ın geçen yüzyıldaki başkenti gibi biryermiş.
Otobüs terminalinden Zagreb-Varajdin gidiş dönüş biletini 128 Kuna’ya aldık (39 TL'ye denk geliyor). 1 avro 7.5 Kuna, 1 TL 3.3 Kuna. Gidişte nerdeyse minibüs gibi her bir yerde durdu otobüs, 1 saat 45 dakika kadar sürdü. Dönüşümüz geceydi, 1 saat 15 dakikada geldik. Saat 16:00 otobüsü ile gidip 20:30 otobüsü ile Zagreb’e döndük. 100rota gibi sitelerde Varajdin'den pek bahsedilmemiş ama hem giderkenki yeşillik dolu manzaralar, hem de inanılmaz planlı ve tarih kokan yapısı ile muhakkak görülmeli. Belgrad'dan nasıl bir koşu Novi Sad yapılıyorsa Zagreb'den de bir koşu Varajdin yapılmalı.
Geceyi Palmers Lodge Hostel’de geçirdik. Otobüs ve Tren terminallerine çok yakın, ve hostelbookers’da memnuniyet oranı çok iyi. Fiyat 16 avro. Kalacak yer olarak terminale yakın bir yer olmasını çok tavsiye ederim. Ertesi gün rahat rahat terminale gidebildik bu sayede yürüyerek.
Saraybosna’ya en erken otobüsle gittik. Sabah 06:30 otobüsü ile. Varış saatimiz 15:30. Yani dokuz saat kadar sürüyor. Bilet fiyatı 198 Kuna (60 TL).
5- Saraybosna -Dubrovnik
Saraybosna'da postanelerde (post office) hem avro hem türk parası bozdurabilirsiniz. Otobüs terminalinin hemen yakınında var bi post office.
Saraybosna’da, yine terminale yakın (10 dakika) Ami Hostel’de kaldık. Binanın dışı ve sokak çok ıssız ve ürkütücü duruyor, hostel de bir ev havasında aslında. Ama tavsiye ederim, iyiydi. Merkeze (Başçarşı, Ferhadiye Caddesi) yürüyerek 15 dk. mesafede, geceliği 10 avro.
Saraybosna’da civar yerleri görmek için (Travnik, Mostar, Blagaj) 24 saatliğine araba kiraladık, 1 depo benzin harcadık. Araba kiralama: 80 Bosna Markı (BM) -92 TL'ye denk geliyor-, 1 depo benzin 83 BM (103 TL) tuttu. 1 avro 1.95 BM, 1 TL 0.85 BM.
Süre olarak da Saraybosna-Travnik arası 1.5 saat, Saraybosna-Mostar arası ise 2 saat kadar. Mostar-Blagaj (Tarihi 500 yıllık bektaşi tekkesinin olduğu yer) ise 15 dakika kadar. Travnik ve Mostar zıt yöndeler.
Dubrovnik’e sabah en erken saate otobüs bileti aldık: saat 07:15’te. Fiyatı: 43 BM (22 avro, 50 TL). Varış saatimiz 15:00'ti. Yani 8 saate yakın sürdü. Tabi eğer seyahat sınır geçişi içeriyorsa gümrükte harcanan zamana göre bu süreler uzayıp kısalabiliyor, net bir şey söylemek mümkün değil. Burda söylediğim sınır geçişi içeren tüm süreler için geçerli bu.
6- Dubrovnik-Kotor
Dubrovnik otobüs terminalinden kale içi (eski şehir) taksi ile 75 Kuna (23 TL) ve 6-7 dakika sürüyor. Ama otobüs varmış 12 Kuna’ya (3.6 TL), sonradan öğrendik. Zamanınız varsa 20-25 dakikaya yürüyebilirsiniz de sanırım.
Akşam Kotor’a bilet aldık: 143 Kuna (43 TL). Pazar günleri en geç 19:00’da, diğer günler 20:30’da otobüs varmış Kotor’a. Yeri gelmişken hatırlatayım, biletlerinizi alınca üzerindeki tüm bilgileri muhakkak kontrol edin. Biz güya akşam 20:30’a bilet aldık diye düşünürken bi baktık ortalıkta otobüs yok. Günlerden pazardı ve bize bir sonraki günün biletini satmış meğersem görevli.
Dubrovnik'ten kalkan otobüslerin saatleri
Terminal önü, odasını kiralamak isteyen insanlarla dolu. Dubrovnik çok pahalı bir yer ve fiyatlar yüksek. Biz üç arkadaş, ilk önce Kotor biletini sabah biletine değiştirip (sabah ilk otobüs 10:00’da) geceyi –hava Akdeniz havası sıcak- sokakta geçirmeye karar verdik :). Bir kişiyi nöbetçi bırakarak dönüşümlü olarak otobüs terminalinin kenarındaki çimlerde uyuduk. Ama siz öyle yapmayın, çimlerde otomatik sulama sistemi varmış meğer, gecenin dörtbuçuğunda üstümüze fışkıran sularla uyandık :). Şehir merkezine doğru 10 dakika kadar yürürseniz deniz kenarında içinde banklar olan bir park var. Gece uyumak adına orası daha mantıklı, ve su fıskiyesiz :). Aslında çimlerde otururken odacılar gelip bize fiyat önerdiler, geceliği 12 avro’ya kadar düştüler ama kabul etmedik, maksat macera olsun :). Yani demek istediğim, eğer Dubrovnik’te ucuza kalmak isterseniz sokakta kalmaya alternatif olarak :) biraz akşam saatlerine kadar bekleyip bu odacılarla pazarlık yaparak uygun bir fiyata bulabilirsiniz oda. Ama odacıların çok güvenli olmayabileceğini de aklınızda tutun hostellere nazaran. İrlandalı bir genç gece yarısı uyuduğumuz yerin yanından hışımla geçti tam ben gece nöbetini devralmışken. Muhabbet ettik, meğer yakınlarda bir odacının yerinde kalıyormuş, kapısını kilitlemeden uyumuş ve odacının tacizine uğrayacakken uyanmış kaçmış o yerden.
Dubrovnik-Kotor arası, bilet aldığımız veznedekilerin 2 saat sürüyor iddialarının aksine 3 saatten fazla sürdü. 10:00'da kalkan otobüsümüzün Kotor’a varış saati 13:15.
7- Kotor - Podgorica
Karadağ'da para birimi avro. Döviz bürosu aramanıza gerek yok yani eğer avronuz varsa.
Eski tarihi şehir merkezi otobüs terminaline 10 dakika kadar mesafede. Ve kale içinde çok uygun fiyata hosteller var (mesela 12 avroya Old Kotor Hostel). Aslında plan Ulcinj’e gidip oradan akşam Prizren’e geçmekti eğer bir önceki akşamdan Kotor’a gelebilmiş olsaydık. Kotor-Ulcinj otobüsü günde bir kez ve saat 12:25’te. Biz de başkent Podgorica üzerinden Prizren’e geçmeye karar verdik. Kotor’dan neredeyse her yarım saatte Podgorica’ya otobüs var. Otobüs giderken Budva terminaline de uğruyor (45 dakika mesafede).
Kotor'dan kalkan otobüslerin saatleri
Saat 17:30’daki Podgorica otobüsüne bindik. Fiyat: 7 avro. Yol ikibuçuk saat sürdü, 20:00’da Podgorica otobüs terminalindeydik.
8-Podgorica - Prizren
Podgorica’dan Kosova’nın Prizren, Peç, Priştina şehirlerine direk otobüs var, ama günde bir kez veya iki kez. Sık değil yani. Ve otobüsler Ulcinj’den geliyorlar. Akşam 21:30’da Priştina otobüsü vardı, ama otobüste yer yokmuş, mecburen geceyi Podgorica’da geçirdik. Otobüs terminaline çok yakın Evropa Otel var (yürüyerek 5 dakika). Orada pazarlıkla 3 kişi toplam 50 avro’ya kaldık.
Sabah 07:45 Prizren otobüsüne bilet almıştık. Fiyat: 15.5 avro. Yolculuk 16:30’da bitti. Yani neredeyse 9 saat. Ha, otobüslerin Ulcinj’den geldiğini söylemiştim. Gelen otobüste ayakta en az 10-15 kişi vardı. 2-3 saat sonra birileri inene kadar biz de ayaktaydık. Karadağ’da normalmiş otobüslerde ayakta seyahat etmek.
9- Prizren - Üsküp
Prizren otobüs terminali de yine merkeze yakın, 15 dakika yürüme mesafesinde. Merkeze doğru yürüyüp katolik kilisesini sorun. Kilise yakınında dipdibe 3-4 otel var uygun bütçeli. Bize tavsiye edilen Andi idi ama sonra Bujtine’de 3 kişi toplam 25 avro’ya oda ayarladık pazarlıkla (ilk söylediği fiyat 35 avro idi sahibinin).
Sabah Üsküp’e en erken araba 05:30’da. Bilet fiyatı 9 avro. Yaklaşık 3 saat sürüyor. Günde iki araba varmış zaten, diğeri de 09:00’da.
Prizren terminalinden otobüs kalkış saatleri
10- Üsküp - Ohri - Üsküp - İstanbul
Üsküp’ten Ohrid’e (türkçe: Ohri ) gidiş dönüş bileti 750 MD (Makedon Dinarı). Yani 28 TL. Saat 10:00 arabasına bilet aldık. Yol yaklaşık üçbuçuk saat sürüyor. Ohrid otobüs terminalinden şehir merkezi yürüyerek 15 dakika. Dönüşte de 17:45 arabasına bindik. Ayrıca 19:00’da da bir araba var. Başka bir firma da 20:30’da gidiyormuş sanırım Üsküp’e en son.
Gezi sonunda, Üsküp merkezden havaalanına taksi ile gittik. Daha hiç pazarlık yapmadan 15 avro dedi bize fiyatı taksici, ve sabit fiyat dedi.
Bu arada Üsküp’te Shanti Hostel’de kaldık. Otobüs terminaline (ve tren garına) yürüyerek 5 dakika mesafede. Vardar nehri kıyısına da yakın. Şehir meydanına da yürüyerek 10 dakika mesafede. Geceliği de 10 avro. Kalınabilir, güzel bir yer.
Merhaba.
YanıtlaSilYapacağım Balkanlar turumla ilgili size birkaç sorum olacak. Acaba size ulaşabileceğim bir mail adresi gönderebilir misiniz ? Ciddi manada yardımınıza ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler.
Merhabalar,
YanıtlaSilTabi ki seve seve. Yalnız spam durumlarından dolayı direk eposta adresimi vermeyeyim. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Biyomüh. Bölümü sayfasından alabilirsiniz irtibat adresimi.
tunahan bey konu hakkında ulasabılecegımız baska bır adres vermenız mumkun mu acaba? Verdıgınız adreste ben bır bılgı bulamadım
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilTeşekkürler Ufuk bey. Sizin site de maşallah, tam bir Bulgaristan rehberi imiş, çok emek vermişsiniz. Çok güzel. İnşallah vizeler konusunda bi kolaylık olur da gidebilirim. İkinci sınıf insan muamelesi yapıp 40 ayrı belge isteyen Avrupa Birliği vizesi işlemlerinden hiç hoşlanmıyorum çünkü.
Silmerhabalar, 30 ağustos tatilinde 3 günlük kısa bir tatil planlıyorum. birkaç şehir yorucu olur diye düşünüyorum süre az olduğu için. en çok nereyi beğendiniz, hangisini önerirsiniz? açıkcası Saraybosna ve Üsküp arasında kaldım.
YanıtlaSilMerhabalar;
SilSadece Balkanlar'da değil yurtdışında şimdiye kadar gördüğüm şehirlerden beni kendine çeken büyüleyen, defalarca gitsem de bıkmayacağım üç şehir var: Saraybosna, Üsküp ve Prizren.
Size şöyle iki alternatif tatil önerebilirim, birini seçersiniz.
Plan 1: Üsküp, Prizren (ve zaman kalırsa Ohrid). 3 günlük bir tatil için Üsküp ve Prizren'in ikisi de görülebilir, eğer önceden planınızı iyi yaparsanız araya Ohrid'i de sıkıştırabilirsiniz belki. Pişman olmayacağınız bir gezi olur.
Plan 2: Saraybosna, Mostar (ve zaman kalırsa Travnik). Yani Bosna-Hersek içinde kalıyorsunuz bu gezide. Bu üç Bosna şehri de inanılmaz güzel şehirler. Bu da yine pişman olmayacağınız bir gezi alternatifi. Bu üç şehre tekrar gittim geçen hafta, zamanım olursa daha ayrıntılı yazıcam önümüzdeki haftalarda..
İyi gezmeler
çok teşekkür ederim
SilMerhaba Tunahan,
YanıtlaSilMail adresinizi yazdığınız siteye girdim ancak bulamadım.Umarım buradaki mesaj size cabuk ulaşır ve soracaklarım hakkında yorumlarınızı esirgemezsiniz:)
Balkan turu yapmak istiyorum.Hırvatistan ı listeden çıkardım çünkü artık vize istiyor.Size sorum şu;Aşağıdaki 2 rotadan hangisini yapmak daha doğru? bir de TRAVNİK,NOVİ SAD,PRİZREN,İSKODRA,TİRAN ŞEHİRLERİ VE KARADAĞ ÜLKESİNDEN HANGİLERİNİ TAVSİYE EDERSİNİZ? KARADAĞI TAMAMEN LİSTEDEN ÇIKARTSAK BÜYÜK KAYIP OLUR MU?KARADAĞ I ÇIKARTMAYIN DERSENİZ ALTERNATİF BİR ROTA SOYLEYEBİLİRMİSİNİZ?
1-BOSNA HERSEK(Saraybosna-Mostar)---->SIRBİSTAN(Novi Sad-Belgrad)--------- >MAKEDONYA(Üsküp-Ohrid)----->İSTANBUL
2-SIRBİSTAN(Belgrad-novi sad)----->BOSNA HERSEK(Saraybosna-Mostar)------->
MAKEDONYA(Üsküp-Ohrid)---->İstanbul
Çok Tesekkürler...
YAZPLANI:)
Merhaba,
Sil2.rota planında Saraybosna 'dan Üsküp'e geçmek istedim. Ancak şimdiye kadarki araştırmalarımda direk gidiş var mı bulamadım.Eğer bilginiz varsa bunu da belirtirseniz çok sevinirim.EĞER YOKSA SİZİN ÖNERECEĞİNİZ BİR ROTA OLABİLİR:)
YAZPLANI:)
Merhabalar;
Silİlk rota çok daha mantıklı. Saraybosna-Belgrad arası yaklaşık 7-8 saat, belgrad-makedonya arası da o civarda. Ama ikinci rotayı yaparsanız, saraybosna-üsküp arası 10 saatten fazla sürebiliyor otobüsle. Yine de bilginiz olsun; Saraybosna-üsküp arasını direk bilmiyorum ama, saraybosna'dan priştine'ye direk otobüsle giden arkadaşım var. Priştine ve Üsküp çok yakın olduklarına göre, direk üsküp'e de otobüs vardır kesin. Ama dediğim gibi en az 10 saat süren bir yol.
Bence, balkanlara vizesiz gidildiğinden, ve ucuz bilet çok kolay bulunduğundan, her yeri şimdi göreyim derdine kapılmayın. Karadağ, arnavutluk tarafına sonra başka bir rotayla gidersiniz. Seyahat süreniz ne kadar bilmiyorum, ama saraybosna-travnik 1.5 saat filan sürüyor, gidebilirseniz gidin mutlaka. Tek dezavantajı, mostar ve Travnik'in zıt yönlerde olması.. Novi Sad'ı muhakkak görün, düzenli planlı görünüşüyle tam bir avrupa şehri, klasik balkan görüntüsünden çok farklı. Eğer kuzey avrupa'ya vs gitmişliğiniz varsa gitmeyede bilirsiniz. Prizren ile ilgili ayrı yazım var zaten, Tatilinizde süre kısıtınız yoksa gidin mutlaka, Prizren-Üsküp arası 3 saat filan, çok yakın yani.
Size iyi gezmeler :)
Merhaba, yazınızı okıdum. Bende saraybosnadan başlayıp belgrad-novi sad, üsküpte bitiş ve oradan dönüş planlıyorum. Belgrada geçerken pasaport kontrollerde rezervasyon gibi durumlar soruluyor mu? Ülke geçişlerindeki durumlar nasıldır bahsedebilir misiniz? Teşekkürler.
SilMerhabalar..
SilBizim rezervasyonumuz filan yoktu, ve Makedonya'dan Sırbistan'a geçerken hiç birşey sorulmadı. Ama internette bazı sitelerde, otel rezervasyonunu sınırda sorduklarını okumuştum. Tabi yoksa problem çıkarıyorlar mı bilmiyorum.. Bence yanınızda yeterince para olduğunu gösterirseniz problem olmaz. Çünkü burda kaç kez sınırdan geçtik, hiç bir sınırda pasaport kontrolü sırasında rezervasyon vs sorulmadı.
Teşekkür ederim. Bizimde bu konuda düşüncelerimiz vardı. Saraybosnada başlayan geziyi üsküpte sonlandırmak istiyoruz. Bende bu duyumlar üzerine sormak istedim. Bir sorun çıkacağını sanmıyorum bende.
SilMerhaba,
YanıtlaSilTemmuz ayında birkaç günlük Saraybosna turu planlıyoruz ama Karadağ'a da geçebilmeyi çok istiyoruz. Saraybosna'dan Karadağ'a direkt otobüs ya da tren var mıdır? Varsa süresi ve ücretleri hakkında bilginiz var mı? Çok teşekkürler!
Merhabalar,
SilDirek otobüs var. Yakınlarda bir arkadaşım Saraybosna üzerinden Karadağ'a geçti, ordan biliyorum. İnternette de şu bilgiyi buldum:
http://www.centrotrans-ad.com/redovi_voznje.aspx?id=576/SCG-67#L_576/SCG-67
Buraya göre, 8 saatte filan başkent Podgorica'ya giden otobüs var gözüküyor. Sonra da Budva, Hersek Novi gibi yerlere de uğruyormuş. Yalnız, Saraybosna merkez terminalinden değil, sırp tarafındaki terminalden (İstoçno Sarayevo) kalkıyor bu otobüs, aklınızda olsun. Merkez terminalinden de kalkan vardır belki, sorarsınız.
Ücreti tahminen 50 TL civarıdır diye düşünüyorum, süresini dikkate alınca. İyi gezmeler!
Merhaba,
YanıtlaSilSaraybosna'da 3 gün kalacağız. Bu 3 gün içinde Mostar'a da gidip geleceğiz. Bu 3 gün süresince normal ihtiyaçlar ve yol parası (Mostar gidiş-geliş) dahil ne kadarlık bir harcama söz konusu olur sizce ?
Merhabalar,
SilBu tabi ki nerede kaldığınıza vs. de bağlı, ama ucuz bir hostelde kaldığınızı varsayarsak, 150-200 TL'yi geçeceğini düşünmüyorum, kalacak yer dahil. Yiyecek (en çok kebap ve börek yersiniz herhalde) Türkiye'ye göre gerçekten çok ucuz.
iyi gezmeler!
Teşekkürler, biz kalacak yer ayarladık. Onun haricinde bu 150TL dediğiniz kişi başı için mi yoksa 2 kişi toplam mı ?
SilKaç kişi olduğunuzu söylememişsiniz, o yüzden tek kişilik :) Kalacak yerinizi geceliği 10-12 avro olan bir yerden ayarladğınızı varsaydım bu arada.. İyi gezmeler!
SilTeşekkürler, son bir soru :) Saraybosna'dan Belgrad'a tren, Hırvatistan üzerinden mi gidiyor yoksa hiç uğramadan direk Belgrad'a mı geçiyor ? Vizesiz gideceğimiz için Hırvatistan'dan geçiyorsa eğer sorun çıkabilir. Olmadı onun yerine otobüsle gideceğiz.
SilAçıkçası trenle gitmedim bu iki şehir arasında. Orda terminalde sorarsınız, tren istasyonu ve otobüs terminali yanyana sayılır zaten.
SilMerhabalar,
YanıtlaSilYazınızı çok beğendim. Bu şekilde sadece insanları bilgilendirmek amaçlı yapılan işleri çok seviyorum :)
Ben de nişanlımla Ağustos'ta İstanbul-Üsküp-Belgrad turu yapmak istiyorum, ama anladığım kadarıyla Üsküp'e alınan biletler gidiş-dönüş olmak zorundaymış, bu doğru mudur? Biz Üsküp'te 1-2 gün kaldıktan sonra Belgrad'a geçip, orada da 2-3 gün kalıp İstanbul'a dönmek istiyoruz. Dolayısıyla Üsküp'e gidiş-dönüş bilet almamız çok saçma olur, bir de Belgrad'dan Üsküp'e geri mi döneceğiz?
Aynı durum İstanbul-Belgrad uçuşları için de geçerliymiş, oraya da gidiş-dönüş almak gerekiyor.
Bu konuda beni bilgilendirebilir misiniz? İstanbul-Üsküp-Belgrad-İstanbul şeklinde bir "uçuş-tren-uçuş" seyahati mümkün değil mi? Giriş çıkışta sorun çıkarırlar mı?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler..
Merhabalar,
SilTeşekkürler :)
Aslında Nisan ayında bir arkadaşım Belgrad gidiş Üsküp dönüş bileti olacak şekilde Balkan turu yaptı. Yalnız benim bildiğim bu tür kuralları daha yeni getirdiler. Önceden sadece Makedonya bu şartı koyuyodu, şimdi Kosova da aynı şartı koymuş, Sırbistan'ı da sizden duydum. Hatta uçağa binerken burdan bile dönüş biletiniz var mı diye soruyolar ve kontrol ediyolar artık. Geçen sene yoktu bu. Yine bu ülkelerin talepleri doğrultusunda böyle bi uygulamaya geçtiler sanırım.
Hala sorunuza cevap vermedim :) Çünkü ben de bilmiyorum, acaba başka bir ülkeden dönüş bileti gösterince tamam diyolar mıdır? Benim de merak ettiğim bir konu aslında. Eğer bi bilgi edinirseniz, burdan paylaşırsanız sevinirim.
Merhabalar :)
YanıtlaSilÖncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
Ekim ayında Saraybosna'ya gideceğiz 3 arkadaş. Ancak az önce okuduğum bir şey aklımı karıştırdı.
- VİZE: Bosna-Hersek’e girişte vize gerekli değildir. Fakat davetiyesiz girilmemektedir.
Böyle bir şey gerçekten var mı? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Şimdiden teşekkürler :)
Merhabalar :)
SilYok öyle birşey. Nerden okudunuz bilmiyorum ama, belki eski bir sitede yazıyordur. Sadece ilk gez giriyorsanız, niye geldiniz türü iş olsun diye soru sorulabiliyor girişte. Formalite icabı o da..
iyi gezmeler :)
:) alternatif seyahat güzergahlarını anlatan farklı bir siteydi. Ama cevabın olumsuz olmasına sevindim. Tekrar teşekkür ederim :)
SilMerhabalar,
YanıtlaSilÇok keyifli bir yazıydı, teşekkürler.
9 günlük bir Balkanlar turu yapmayı planlıyoruz eşimle, Eylülde. Başlangıç ve bitiş noktamız Tiran olacak, uçuşlarımız burası üzerinden.
Aşağıdaki gibi bir rota planladık, sizce nasıl, alternatif önerebileceğiniz rota var mıdır? (Çok aşırı yorucu da olmasını istemiyoruz, biraz dinlenmeli ve içe sindirilmeli bir tur olsun, koştur koştur da gezmek istemiyoruz.) Ayrıca araba kiralayıp mı gezmeli yoksa tüm aktarmaları otobüsle mi yapmalı, en çok merak ettiğim nokta bu. Böyle bir gezi (2 kişi) sizce aşağı yukarı ne kadara mal olur?
Tiran- İşkodra- Budva- Podgorica- Kotor- Trebinje- Mostar- Saraybosna- Travnik- Belgrad- Prizren- Üsküp- Ohri- Tiran
Teşekkürler :)
Merhabalar,
Sil9 günlük tur için 13 şehir saymışsınız, ve çok yorulmadan dinlene dinlene gezeceğiz diyorsunuz; bu imkansız! :)
Yorulmak istemiyorsanız mesela Podgorica'da görülecek pek bir yer yok, yine aynı şekilde Budva'yı da çıkartabilirsiniz. Ayrıca, Belgrad veya Prizren'in birini de çıkartırsanız iyi olur, böylece programınız biraz ferahlar, istediğiniz gibi dinlene dinlene gezersiniz. Sonuçta Balkanlar'a her zaman ucuz bilet var, her yeri şimdi görmemiz lazım diye uğraşmayın madem yorucu olmadan gezmek istiyorsanız. Başka zaman yine gidersiniz göremediğiniz yerlere.
İki kişi için araba kiralama çok da ucuza gelmeyebilir. Açıkçası genelde araba kiralamadan dolaştığım için çok yorum yapamayacağım. Tabi arabayla gezmek daha pratik olabilir, daha çok yere gidebilirsiniz, ancak "zaten araba var" mantığı ve rahatlığıyla o zaman da daha gevşek planlar yapılıyor; zaman verimsiz kullanılabiliyor yani.
Benim 9 gün 13 şehirlik turum toplamda 950 TL civarı birşeye mal olmuştu kişi başı, uçak biletleri de dahil - ki biletleri ucuza alamamıştık 400 TL filan vermiştik-. Tabi geceliği 10-12 avro olan hostellerde kalmıştık. Hatta bazı günler gece seyahat ettik ucuz olsun diye, yukardaki yazımda anlatıyorum.
iyi gezmeler size..
Sizce bu koşullardaki en uygun rota nedir? Dönüşü de Tiran'dan yapmak durumunda olduğumuz için, hangi güzergahın daha iyi olacağını bilemiyorum. En görülesi şehirlerle birlikte uygun rota ne olacaktır sizce?
SilArnavutluk'a hiç gitmedim. Tek bildiğim Prizren-Tiran arasının 3 saat sürdüğü, yakın yani.
SilHaritaya bakılırsa, Tiran'dan Karadağ'a geçiş kolay olmalı, Karadağ'dan da Saraybosna'ya otobüsler var (Podgorica ve Budva'dan geçiyorlar). Daha önce bu şehirlere gerek yok demiştim ama bağlantı için mecburen uğrayacaksınız bir tanesine sanırım.. Bosna'yı gezdikten sonra da Saraybosna'dan Kosova'ya geçebilirseniz, Prizren'den tekrar Tiran'a dönebilirsiniz.
Bosna'da 3 gün, Kosova Prizren'de 2 gün, Karadağ'da 2 gün (Kotor ve Saraybosna'ya geçmek için Budva olabilir) ve Tiran (belki işkodra) derken tatiliniz fazla yorulmadan biter. Makedonya ve Sırbistan'a başka bir gezide gidersiniz. Bana en mantıklı bu geldi.
iyi gezmeler.
Cok cok tesekkur ederim. Cabuk donus yaptiginiz icon de ayrica tesekkurler :)
SilYeni rotalar icin blogunuzu yakindan takip ediyor olucaz..
Merhaba yorumlarda bahsedilmiş mi bilmiyorum ama sizce kalacak yer için önceden ayarlayıp gitmek mi daha mantıklı yoksa gittiğiniz yerde mi karar vermek daha iyi?
YanıtlaSilÇünkü bazı şehirleri sevip daha fazla kalmak istediği oluyor insanın.
Gitmek istediğim rota Belgrad-saraybosna-mostar
Merhabalar,
SilÖnceden ayarlarsanız içiniz rahat olur. Ama tabi ortalık hostel kaynıyor, o yüzden boş yer bulursunuz ayarlamadan da gitseniz. Özellikle yaz dönemi değilse kesin yer bulursunuz, heryer boş.
Teşekkür ederim
SilMerhaba,
YanıtlaSilKurban bayramında ailemle Priştine, Prizren ve Üsküp'ü gezmek istiyoruz. 4,5 gün bu rota için yeterli midir? Bir de ailem herşeyi garanti altına almak için bu rotalar arası tren veya otobüs biletlerini önceden ayarlamak istiyorlar. Sizin kullandığınız otobüs ve tren firmalarının ismi nedir? Online bilet satışına dair bilginiz var mı? Sadece sefer saatlerine ulşsak bile geziyi şimdiden planlamaya çok yardımcı olacak.
Teşekkürler.
Merhabalar,
SilTabi ki yeterli fazla fazla. Priştine'de görülcek pek birşey yok onu baştan söyleyeyim. Rotalar arasındaki otobüsler her zaman bilet olan otobüsler, öyle bizdeki şehirlerarası otobüsler gibi düşünmeyin. Yani önceden almanız filan çok gereksiz. Otobüs terminallerinden alırsınız.. Hatta genelde otobüsün içinde alıyosunuz biletleri.. Trenle yolculuk pek mümkün değil zaten, otobüsle gideceksiniz hep..
Ben haftaya oralardayım inşallah, gezinin maliyeti vs ile ilgili bir yazı yazmaya çalışacağım hemen döndüğümde. Size de yardımcı olur.
Çok teşekkür ederim.
YanıtlaSilMerhaba saraybosna dan üsküp'e tren ya da otobüs ulaşımı var mı bulamıyorum:(
YanıtlaSilyardım gerek.
zuhalvaroll@gmail.com
Merhabalar,
SilBen kendim bilmiyorum açıkçası, ama inernette aradım; şuraya göre varmış. Fiyatı biraz pahalıca duruyor.
http://www.couchsurfing.org/group_read.html?gid=234&post=12218558
iyi gezmeler.
merhabalar verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum. benimde balkanlara dair bir kaç sorum olacaktı.
YanıtlaSilbiz 4 arkadaş ekim ayı içerisinde üsküp yada kosova gidiş dönüşlü bi haftalık bir balkan turu düşünüyoruz. öğrenci olduğumuzdan bütçemiz kısıtlı balkanları gezerken asıl amacımız bosnayı görüp keşfetmek bunun için sizden bilgi istirham edicem. ya da bize uygun bir rota çizerseniz çok sevinirim. kosova yada üsküp üzerinden.
- arkadaşlar arasında ingilizce bilen yok. tek lisan var oda türkçe bu konuda sıkıntı yaşarmıyız?
- üsküp'e yada kosavaya inersek nasıl bir rota izleyebiliriz. bosnaya gitmek için karadağ üzerinden mi gitmek gerek yoksa belgrad mı? bu konuda uygun bütçeli yol tarifi daha makbuldur :)
- 4 kişi olmamız sebebiyle makedonyadan araç kiralamamız ne kadar mantıklı olur ve türkiyedeki ehliyetle seyahat edebilirmiyiz.
- kosova - saraybosna / kosova belgrad / üsküp-belgrad / üsküp-saraybosna / bu hatlarda otobüs bulabilirmiyiz bulursakta fiyatları nelerdir. :)
şimdiden çok sağolun..
Merhabalar,
Sil-Türkiye'deki ehliyetle seyahat edilebiliyor. Kosova Priştine havaalanında bi araba 30 avro idi kiralama günlük (2 hafta önceki fiyatlar, taze taze). Eğer çok gezecekseniz, bu gayet makul bir fiyat, günlük yola kişi başı 7.5 avro vereceksiniz demek (benzin de var tabi, yine de çok değişmez). Eğer Bosna'ya gidecekseniz mesela, çok gezeceksiniz zaten.
- Kosova ve Makedonya'da Türkçe ile idare edersiniz. Bosna'da biraz zor tabi. Ama aranızda işaret dilini iyi kullanan birisi varsa sorun olmaz bence, biraz zor olsa da.
- Aslında, Mesela Makedonya/Üsküp üzerinden Bosna'ya gitmek istiyorsanız iki alternatif rota var önerebileceğim. Biri, Belgrad'a gidip (orayı görmek istiyosanız tabi), orda bi gün geçirdikten sonra Belgrad Üzerinden Saraybosna'ya gitmek. Diğeri de Prizren ya da Priştine üzerinden Karadağ'a geçerek (Budva'yı görmek istiyorsanız mesela) oradan otobüsle Saraybosna'ya gitmek. Bu rotaları arabanız yok varsayarak önerdim. Biri kuzey güzergahı, diğeri güney güzergahı. Süre olarak benzer sürüyor ikisi de. Yalnız otobüs saatlerini iyi kontrol etmeli. Çok sık olmayabiliyor otobüsler. Fiyat olarak yazıda çoğu bağlantı fiyatlarını belirtiyorum zaten, hemen hemen aynı tutarlar. Ama Karadağ üzerinden olan yol daha yorucu, daha dolambaçlı. Bana sanki Belgrad üzerinden gitmek daha rahat olur gibime geliyor.
- Sorduğunuz otobüs güzergahlarında seyahat etmediğimden bilemiyorum. Ama genelde balkanlarda uzun mesafe (7-8 saat civarı) yolculuklar 20 avro civarında tutuyor otobüsle.
iyi gezmeler..
Merhaba, gezinizin toplam maliyeti ne kadar tuttu? bizde öğrenci olarak arkadaş gidicez ekonomik olmasını istiyoruz. yardımcı olursanız seviniriz :) özellikle konaklama nasıl oluyor?
YanıtlaSilMerhabalar,
SilBu 9 günlük turun fiyatı, herşey dahil 950-1000 TL civarı tuttu. Bunun 400 TL'si bilet. Tabi avro kuru 2.27 filandı o zaman, şimdi daha pahalı, dikkate almalı.
Bir de kalacak yerlerimizi, iki geceyi trende, bi geceyi sokakta geçirerek ucuza getirdiğimizi de hatırlatayım :) Gerçi bu toplamda 40 avro filan avantaj sağlamıştır bize, çok değil. Konaklamaları genelde hostelbookers'daki ucuz hostellerden ayarladık.
Merhaba,
YanıtlaSilBiz 4 arkadaş ekimde uçakla belgrad'a gidiyoruz. Daha sonra Belgrad-saraybosna-mostar-kotor-budva gezmek istiyoruz ve tekrar saraybosnay dan uçakla dönüyoruz. Bu güzergah arasında belgraddan sonraki kısımda araba kiralamayı düşünüyoruz. bu da 5 gün oluyor. Giden arkadaşlardan yorumlarını rica ediyorum. Araba kiralamak mantıklı mı? Otobüs yada tren yolculuğu var mı? bir de tc ehliyeti orada geçerli mi?
teşekkürler
Merhaba, Ekimde Tiran'a uçakla oradan da Karadağ ya da Üsküpe otobüsle geçmeyi düşünüyoruz. Otobüsle geçişlerde vize konusunda bir sorun yaşarmıyız? Aslınd tek yön uçak bileti alıp Belgraddan dönüş yapmak istemiştik ancak havayolu şirketi o ülkelerdeki kurallar gereği tek yönü farklı ülkelerden alamayacağımızı tek bir ülkeden gidiş dönüş alabileceğimizi söyledi. Bir kaç yerde de otobüs yolculuklarında sınırdan geçişlerde sorunlar yaşandığını okuduk...En sorunsuz şekilde otobüsle ya da trenle hangi rotayı önerirsiniz. Şimdiden zaman ayırıp cevapladığınız için çok teşekkürler...CAN
YanıtlaSilMerhabalar;
SilVize istemeyen ülkelere seyahatlerde pasaportunuz yanınızda olduğu sürece sorun yaşamanızı gerektirecek bir durum yok. Vizesiz giriş hakkınız varken vize niye sorun olsun ki.. Yanınızda yeterince para olsun, en kötü, giriş yaptığınızda kendinizi geçindirecek paranız olduğunuzu göstermiş olursunuz. Dönüş biletinizi de gösterirsiniz zaten. En kötü çantanızı mantanızı ararlar o kadar. Yok deme hakları yok yani.
Bir tanıdığım çok yakında, gidiş ve dönüş biletlerini farklı ülkelerden alarak balkan turu yaptı (belgrad gidiş üsküp dönüş). Konsolosluğu arayıp sormuşlar öncesinde sorun olur mu diye, olmaz demiş konsolosluk. Bildiğim kadarıyla, havayolu şirketi internet üzerinden alım yaparken uyarı yapıyor, ama bileti satın almanıza engel olmuyor. Bi araştırın isterseniz..
iyi gezmeler..
BALKANLARIN INCISI OLAN MAKEDONYA OHRID KASABASINDA MERKEZDE TATIL YAPMAK ISTEYENLERE EN UYGUN FIYATA TURK AILE PANSIYONLAR KIRALIYORUZ.PANSIYONLARIMIZDA KONAKLAYANLARA GEZILECEK YERLER KONUSUNDA DA YARDIMCI OLUYORUZ BIZI FACEBOOK TAN AYSER SADI VE .https://www.facebook.com/groups/OHRIDPANSIYON/. SAYFAMIZDAN TAKIP EDEBILIRSINIZ HEM ayser_oh@hotmail.com mail den BILGILER ALABILIRSINIZ VE REZERVASYON YAPABILIRISNIZ.BIZE GUZENEBILIRSINIZ
YanıtlaSilÇok teşekkürler Ayser Hanım. Geçen birileri sormuştu Ohrid'de kalacak yer tavsiyesi. Size yönlendireyim.. Benim de yolum tekrar oraya düşerse irtibata geçicem inşallah.
Silacil acil...belgraddan tırana nasıl gıdebılırız tren otobus farketmez acıl
YanıtlaSilbelgradtan uskube kadar otobus ile sonra ,uskupten strugaya sonra da tiranaya gidebilirsiniz yani BELGRAD -USKUP-STRUGA -TIRAN aktarmalii 3 otobus degistrmeniz gerek
SilTunahan bey cok tesekur ederiz tabi ki yondendirebilirsiniz sizi de herkezi de her zaman bekleris.makedonya ohridten selamlar
YanıtlaSilTunahan Bey Merhaba,
YanıtlaSilÖncelikle anlaşılır bilgilendirmeleriniz için teşekkürler.
Ben de bu ay bir sorun çıkmazsa İstanbul'dan THY ile Üsküp Havalimanı'na gidicem. Ancak oradan Struga'ya (Ohrid Gölü kenarı) nasıl gideceğimi bulamadım. Otobüsler havalimanı yanından veya yakınından mı kalkıyor?
Teşekkürler, iyi günler.
Osman Güldemir bey uskup havaalanindan uskup otogarina kadar taksiyle gitmeniz gerekir sonra da .otogardan direk olarak uskup- struga belli saatlerde minibus ve otobusler var.hayirli yolculuklar
YanıtlaSilBelgrad dan Saraybosnaya geçmenin en kolay yolu nedir vizesiz olarak?
YanıtlaSilOtoboüsle geçebilirsiniz, 7-8 saat sürüyor.
SilBir erasmus öğrencisi olarak nisan ayında türkiye ye gelecem. Gelmeden balkan turu yaparak türkiye ye geçmeyi düşünüyorum schengen vizesi var diye ülkeler de vize konusunda bir sorun yaşamayacağımı düşünüyorum. Bir hafta ayırmak istiyorum. Araştırmalarında karşıma balkan flexipass çıktı. Flexipass öğrenci II. mevki 53 euro 1 aylık 5 günlük pass türü alıp yapmayı düşünüyorum sizce mantıklı mı? yoksa tren otobüs kendim halledersem daha mı ucuz olur?
YanıtlaSilTeşekkürler
Merhabalar;
SilBalkanlarda trenle seyahat biraz mantıksız çünkü avrupanın diğer kısmı gibi değil. Trenle seyahat yapacağınız güzergahlar biraz sınırlı. O yüzden genelde otobüs tercih ediliyor, flexipass karlı bir seçenek değil. Ama mesela üsküp-belgrad belgrad-zagreb saraybosna-mostar gibi güzergahlarda tren var. O yüzden tren+otobüs hallederseniz daha iyi. Balkan ülkelerinden Hırvatistan hariç diğerleri vizesiz zaten.
İyi gezmeler
merhabalar. çok güzel bir gezi olmuş darısı başımıza artık. size bir şey sormak istiyorum. haziran ayında balkan turu yapmak istiyorum. başlangıç olarak belgrad-saraybosna-mostar oradan üsküpe geçip geçmek istiyorum. ancak ulaşımda mostara kadar araştırıp sıkıntı çekmedim ancak mostardan üsküpe nasıl geçebilirim buna bir çözüm bulamadım. yardımcı olursanız sevinirim. ona göre uçak bileti almayı düşünüyorum. herşey için teşekkürler.
YanıtlaSilMerhabalar.. Mostar'dan Üsküp'e geçmek çok kolay değil. Saraybosna'dan geçebilirsiniz. Bu da biraz zaman alıyor tabi. Yukarıdaki yorumlara bakabilirsiniz; özetle; karadağ üzerinden prizren'e geçip sonrasında Üsküp'e geçmeniz mümkün. Otobüs saatleri çok sık olmayabilir, bakarsınız. Böylelikle de muhakkak görülmesi gereken Prizren'i de görürsünüz. Prizren ile ilgili yazılarıma bakabilirsiniz bu doğrultuda.. İyi gezmeler
SilTunahan bey bıkmadan herkese cevap yazmanız ...Bravo gerçekten herkesi aydınlatıyorsunuz tekrar teşekkür edıyorum size biz de arkadasımla 02 şubat 5 subat arası belgrad gıdıs saraybosna dönüs şeklinde planlıyoruz yani ilk yazınızda yazdığınız 2. secenek oldu.tren biletlerını gece alıp saraybosna ya sabah varıp orda da gezmeyi umarak dönüş yapmayı düşünüyoruz.tabi çok vakit olmadığından sıkıştırmak istemıyoruz sadece tren ile geçerken umarım vize sıkıntısı yaşamayız=( o tarihlerde yola çıkacaklar arkadaşlar la iletişim halinde de olabiliriz teşekkürler.
YanıtlaSilA kıskandım şimdi sizi :) Özledim oraları çünkü.. Size iyi gezmeler. Vize sıkıntısı yaşamazsınız merak etmeyin.
SilMerhabalar Tunahan Bey..İnternette arama yaparken yazınızı buldum çok sevindim yararlı bilgiler var.Ben 31 ocakta (istanbul'dan Tiran)-10 Şubat arası (Üsküp'ten istanbul) gibi bir yolculuk yapacağım.Ama sizden ciddi anlamda bir yardıma ihtiyacım var.Plan şu şekilde : 31 ocak Tiran'da kalış ve 1 şubat İşkodra gidiş-dönüş ardından Ohrid ve gün içerisinde Üsküp.2-3şubat Üsküp(mümkün olursa Gostivar) 3şubatta yola çıkış ve 4-5 şubatta priştina ve Gijilan'da arkadaşta kalış) 6 şubat podgorica üzerinden Mostar (7şubat) ve 8 şubatta Saraybosna ardından 9 şubatta Belgrad ve 10 şubatta(Üsküp) fakat Tiran biletini 1 gün öne çekebilirim.Ne dersiniz ? Elbette Prizren,novi sad,Bar,Berat,Mitroviça,Bitolayı da görmek isterim ama zaman ve plan sıkıntım var.
YanıtlaSilMerhabalar Mesut Bey.. Priştine'de bir gün geçirerek zamanınıza yazık etmeyin, onun yerine Prizren'e gidin. Priştina'da görmeye değer nerdeyse hiçbirşey yok.. O kadar yeri görmüşken Prizren'i görmeden gelirseniz yazık olur :) Prizren ile ilgili yazılarıma bakabilirsiniz ayrıntılar için.
SilOnun dışında, epey yoğun bir program olmuş.Bence görülecek yerler açısından iyi olmuş, başka şehirleri katmayın içine. Mostar'a erken giderseniz akşam otobüsüyle Saraybosna'ya geçebilirsiniz. Sonuçta bu şehirlerin çoğu en fazla 3-4 saat harcanmayla gezilebilecek şehirler. Saatleri vs iyi planlarsanız bence bilet tarihinizi öne almanıza gerek kalmaz, bu iyi.. Bir de hep söylüyorum, sonuçta vizesiz ve ucuz biletle gidilebilen yerler; o yüzden sanki bu gidiş tek hakkınızmış gibi düşünmeyin :) Gidemediğiniz yerlere bir sonraki gezinizde gidersiniz. İyi gezmeler!!
Merhabalar.bende bir rota çizdim kendime yazın yapmak istiyorum.benım için en önemli şey ulaşım. OTobüs vesaire birbirleri arasında bağlantı kurmak istedim acaba bu rotada ulaşım kolay olur mu ?
YanıtlaSilÜsküp-Ohrid-Tiran-Podgarica-Budva-Kotor-Mostar-Bosna-Belgrad.
Kosova'yı turuma katmadım bişe kaybedermiyim acaba ?
Eylül-2013 de Saray bosna şehrinin otobüs terminalinde alpar turizmin otobüsünü görmüştüm.
Silşöförle biraz sohbet etmiştik seferlere istanbuldan yeni başladıklarını fiyatlarının gidiş dönüş 75 Euro olduğunu söylemişti internet adresi www.alparturizm.com
Bir bilgi başka Metro turizmin arnavutluğun başkenti tiran istanbul seferleri var yunanistan üzeri çalışıyorlar ben dönüşte öyle geldim.selamlar.N.Doğan
tunahan bey merhaba
YanıtlaSilverdiginiz faydali bilgiler icin cok tesekkurler
size bir sorum olacak
turk ehliyetimiz bosna hersek de kullanabilir miyiz
Merhabalar Neşe Hanım. Tabi ki kullanabilirsiniz, hiçbir problem yok.
SilMerhaba,
YanıtlaSilÇok araştırdım bir kaç yere de sordum ama tam net bir bilgi alamadım. Siz belki araştırmışsınızdır, bilginiz vardır diye soruyorum. Mostar'dan Karadağ/Kotor'a geçmeyi düşünüyoruz balkanlar gezimizde otobüs ile. Ama otobüs firmaları Dubrovnik'ten gidiyor. Vizemiz yok o yüzden direk giden bir otobüs bulmam gerekiyor ama bu bilgiye pek rastlayamadım. Bazı arkadaşlar ise olduğunu söylüyor. En güzeli Mostar'a gidince garda sormak olacak tabi ama sizin bir bilginiz var mı? Ya üst taraftan bosna-karadağ arasında en yakın şehirlerden gitmeyi araştıracağım.
Merhabalar.. Benim bildiğim Mostar'dan yok. Yukardaki yorumlara bakarsanız, orada da geçti; Saraybosna'dan Karadağ'a geçebilirsiniz Hırvatistan'a uğramadan. Zaten mostar-saraybosna arası 2 saat. İlle de Mostar üzerinden geçeceğim diye kendinizi şartlamayın yani..
Siliyi gezmeler.
Gezi saraybosnadan başlayacağı için geze geze gideyim diye düşünüyordum bir daha geriye dönmek istemiyorum ben gezilerimde. Artık Mostar'a gittikten sonra tekrar döneceğim Saraybosna'ya. Teşekkürler tekrar.
SilHaklısınız, ben de onu tercih ediyorum. Ama bildiğim kadarıyla bu rota için başka alternatif yok. Tabi, Mostar'a gidince otobüs terminalinde sorarsınız yine..
Siliyi gezmeler
Merhaba
YanıtlaSilöncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkürler 11 mayısta saray bosna mostar trebnije ve dubrovnik i kapsayan 6 günlük bir gezi planlıyorum. bu güzergahta tren var mı birde trenle seyehat çok mu zaman alır ikincisi ise avrupada tek gezmek pek sorun olmamıştı ama balkanlar için nasıl olur merak ediyorum insan ilişkileri nasıl ve yardım severler mi güvenlik için temkinli olmalımıyım
Merhabalar,
SilYukarıdaki yorumları incelerseniz, Bosna içinde tren seyahatinin kısıtlı olduğu geçiyor zaten. Sadece mostar-saraybosna arası olan trening dünyanın en güzel doğa manzaralı tren yolculuğu olduğu söylenir, saatleri ayarlayabilirseniz bunu yapabilirsiniz (sanırım günde iki tren seferi oluyor).
Merhabalar;
YanıtlaSilBir arkadaşımla Üsküp üzerinden balkanlara bir gezi gerçekleştirmeyi planlıyoruz vizesiz. Fakat internette okuduğumuz bir kaç yerde hava alanında gidiş dönüş uçak biletleri,otel rezervasyonları, yeterli miktarda paraları olmalarına rağmen bazı vatandaşlarımızın geri çevrildiğini gördük. Sizin üsküpte hava alanı pasaport kontrolünde karşılaştığınız durum neydi? bilgilendirirseniz sevinirim.
Merhabalar;
SilÜsküp havaalanında problemle karşılaştığımı söylememiştim. Bir yanlış anlaşılma oldu galiba. Bahsettiğiniz geri çevrilme durumu herhalde binde bir ihtimal. Yani bahsettiğiniz tüm şeyler hazırsa, öyle bir şey olması mümkün değil neredeyse.
Selam Ben Tur Rehberi Fuat Şefki Ohride Yasiyorum. Ohri , Manastir, Kalkandelen , Uskup te Tur Rehberligi Yapiyorum. Ayrica Otel, Pansiyon ve Apartman Rezervasyonlari , Ohride Gemi Turlari, Ren A Car, Şehirlerarası Transfer Hizmetlerimiz Mevcuttur. email: fuat_sefki@hotmail.com
YanıtlaSilCep Numaram : +389 76 444 882 ve +389 76 555 979
Merhaba
YanıtlaSil3 temmuz-17 temmuz arası üsküp-prizren-budva-mostar-saraybosna-belgrad-..üsküp arası.Sırt çantalı bir tatil yapmayı planlıyoruz.booking yada hostelrooms gibi sitelerden rezervasyon yapıp, çıktısını alarak yola çıksak,gümrük geçişlerinde problem yaşar mıyız sizce?
Karadağ da budva mostar arası otobüs bulmak sorun olur mu?
teşekkürler...
Ben hep o şekilde yaptım rezervasyonlarımı zaten. Hostelworld veya Hostelbookers'tan rezervasyonlarımı yapıp çıktısını alarak seyahat ettim. Zaten olması gereken de bu :) Bi de yanınızda kendinize yeteceğini göstereceğiniz kadar para olsun yeter.
SilOtobüs saatleri ile ilgili bir bilgim yok, ama şu sitede başlıca balkan şehirleri arasındaki otobüs saatleri ve güzergahları veriliyor. Biraz kurcalayıp mantığını anladıktan sonra çok kullanışlı bir site:
http://www.autobusni-kolodvor.com/en/default.aspx
kolaylıklar
Merhaba,
YanıtlaSilBiz iki arkadaş selanik'te buluşup bir tur yapmak istiyoruz.
süremiz 13 gün. yardımcı olursanız seviniriz :)
turumuzu, selanik-atina-selanik-üsküp-belgrad-novi sad-zagreb-budapeşte şeklinde yapmaya karar verdik. bu yollar arasında Balkan FlexiPass mı tercih etsek daha mantıklı olur, otobüs mü?
Ne dersiniz?
Bir de Yunanistan'dan Makedonya'ya geçişimiz mümkün müdür, acaba biliyor musunuz?
Bunların dışında bize rota ve gidilmesi gereken şehirler söylerseniz çok seviniriz, teşekkürler :)
Merhabalar,
SilShengen'iniz var sanırım. o zaman bu tür geçişlerde sorun yaşamazsınız. Yani yunanistan-makedonya geçişinde yasal bir engel yok. Ama ulaşım şekilleri konusunda bir bilgim yok.
Rota iyi, budapeşte treni novi sad'dan geçiyodu zaten diye hatırlıyorum. Yalnız genel söylenen, Balkan FlexiPass'ın çok kullanışlı olmadığı, çünkü genelde bu bölgede pek tren yollarının gelişmiş olmadığı. Gerçi üsküp-belgrad-novisad- budapeşte arasında tren var, bu rotada kullanabilirsiniz tren problemsiz.
Benim bildiğim, geçen sene yunanistan'daki uluslararası trenler ekonomik krizden dolayı kaldırılmıştı, son durum nedir bilmiyorum.
Yukarıdaki yazımı ve yorumlara verdiğim cevapları okursanız, çok farklı rota önerileri var.. Onlara ek olarak, merak ediyorsanız budapeşte'den otobüsle viyana'ya gidebilirsiniz, 3-4 saat sürüyor sanırım.
iyi gezmeler
Selam.Ağustos ayında novi pazar a akraba ziyareti yapmak için gideceğim fakat oradan montenegro ya nasıl daha kolay ve hızlı gecebilirim sizde?
YanıtlaSilMerhabalar,
SilNovi Pazar'a gitmediğim için bilemiyorum. Ama oradan direk karadağ'a otobüs var onu biliyorum. Gittiğinizde akrabalarınız yönlendirir sizi.
Ben ve 4 arkadasim ekim ayinda saraybosna budva, kotor ve tiran ziyareti planliyoruz...
YanıtlaSilIlk olarak bosna ordan mostar ve karadaga gecme dusuncesindeyiz. karadagdan tirana ve oradan ucakla tekrar TR ye donus yapcagiz... fakat bosnadan karadaga gecisin cok kolay olmadigini blog ve forumlardan gordum..
)
Sizce bu ulkeler arasinda gecis nasil oluyor (sinir gecisleri)?
ayrica biz bosnadan(saraybosna) kotor yada budvaya gecmeyi dusunuyoruz(hangisi ilk olarak uygunsa ulasim var ise)....
bu aradaki otobus ile ulasim rahat midir? ucretleri ne kadardir ve guvenli midir?
karadagdan(kotor yada budva) tiran a gecis nasil oluyor? donus ucagimiz tirandan olacak..
bu gezimis sirasinda arac kiralamak mi daha mantikli yoksa otobus ile ulasim cok daha rahat midir?
bizim bu planimiz dogrultusunda herhangi bir tavsiye yada oneriniz varmidir? bu gezimiz sirasinda gorebilecegimiz baska yerler varmidir?
Merhabalar,
SilSorularınızın çoğunun cevabı yukarıdaki yazımda, ve yukardaki yorumlara verdiğim cevaplarda var zaten. Tekrardan gözden geçirirsiniz yazıyı ve yukarıdaki yorumları.
4 kişi için araç kiralamak daha keyifli ve ucuz olabilir. Ama saraybosna'da kiralayıp aracı Tiran'da bırakmak mümkün olabilir mi bilmiyorum. Mümkün değilse, iyi bir seçenek değil araç kiralamak..
iyi gezmeler
tunahan bey emeğiniz için teşekkürler. bizleri balkan seyehatlerimiz için heyecanlandırdınız. ve yardımcı oldunuz. bir sorum olacak. üsküp - saraybosna-prizren-üsküp-ohrid şeklinde bir rotamız var. üsküpten saraybosna ya direk otobus varmış. saatlerini vs. ogrendim. donuş te prizrene gelmek istiyorum. sarayabosnadan prizrene nasıl gelinir. hangi günler otobus vardır. fiyatları nedir.
YanıtlaSilbu soruların cevapları varsa sizde , yardımcı olursanız sevinirim.
Merhabalar Kemal bey;
SilOtobüs fiyatları ve günleri ile ilgili çok bilgim yok ne yazık ki saraybosna-prizren arası. Yalnız üsküp-saraybosna otobüsü varsa bu otobüs büyük ihtimal prizren veya priştine'den geçiyordur diye düşünüyorum. Dolayısıyla prizren ulaşımınız da kolay olur. Priştine'den geçiyorsa orada inip priştine-prizren arabalarına binersiniz mesela.
Ama bazı otobüsler karadağ üzerinden değil, sırbistan üzerinden de gidiyor olabilir. Siz karadağ üzerinden giden otobüsleri soruşturursunuz dönüş için (yalnız bu rotadaki yollar çok iyi değil ve seyahat 10-12 saat sürebilir aklınızda olsun).
iyi gezmeler
Merhabalar.Pristine havaalanindan novipazara nasıl gecebilirim bilginiz var mi?
YanıtlaSilMerhabalar; Priştie-Novipazar arası otobüs var. Sanırım ilk önce Priştine havaalanından Priştine otobüs terminaline gitmeniz gerekiyor; taksiyle 10-15 dakika anca; çok yakın.
SilBu otobüs hattı var, ve Benko Tours 92 isimli bir şirket tarafından işletiliyor, ve 3.5 saat kadar sürüyormuş.
Yalnız şöyle bir sorun var; Bildiğim kadarıyla Sırbistan, kosova üzerinden giriş yapan yabancıları kabul etmiyor sınırda; Kosova'yı devlet olarak tanımadığı için. Bu konuda bir araştırma yapın isterseniz. Otobüs firmasının internetten telefonunu bulup onlara sormayı da deneyebilirsiniz.
Merhaba Tunahan arkadaş, gerçekten taktir ettim seni. Özverili bir şekilde cevap veriyorsun biz meraklı arkadaşlara. Emeğin için teşekkürler. Gelelim bana :)
YanıtlaSil20 ağustosta belgrad iniş 27 ağustosta belgrad biniş şeklinde biletlerimizi aldık.
Senin blog ve bazı başka bloglardan biraz araştırma yaptım kafamda kaba taslak şöyle bir şema oluştu.
20 ağustos Belgrad - saraybosna
21 ağustos Saraybosna - mostar -saraybosna
22 ağustos akşamı saraybosna - podgorica(karadağ) - budva veya kotor ?
23 ağustos akşamı podgorica - prizren
24 ağustos prizren - üsküp
25 ağustos üsküp - belgrad
otobüs saatlerini tam olarak bilemediğimden net değil.
Rotamız sence iyi mi, yapılması gereken düzeltmeler var mı.
Birde kotor da mı yoksa budvadamı kalalım :)
şimdiden ilgin için teşekkürler..
Merhabalar :)
SilRota bence çok iyi. Bi tek dediğiniz gibi otobüs saatlerinin denk gelmesi önemli.
Ayrıca hızlı gezmeye alışık mısınız bilmiyorum, benim için çok iyi bir program, ama hızlı gezmeye alışık olmayanlar için yorucu olabilir :)
Kotor tarihi açıdan inanılmaz güzel, şehir merkezi çok iyi. Ben çok sevmiştim ve orada gece kalınır, güzel olur. Budva'ya gitmedim, ama tarihi doku açısından genelde Kotor tercih ediliyor, Budva daha çok denize girme plaj vs. konusunda tercih ediliyor diye biliyorum.
iyi gezmeler!
Merhaba :) Bilet almadan önce açıkcası sizlere danışmak istedim ben istanbuldan saraybosna gitmek dönüşüde belgrad üzerinden yapmak istiyorum,sonuçta giidş dönüş biletlerim olduğu için sizde sırbistanda sıkıntı yaşarmıyım ?
YanıtlaSilMerhabalar,
SilBen cevap vermeyi unutmuşum bu soruya :( Yine de sonradan bakanlar için cevap vereyim, havayolu şirketlerinin web sitelerinde vs. sorun olurmuş gibi ifadeler var. Ama bu şekilde seyahat planı ayarlayanlar biliyorum, hiçbiri sorun yaşamadı. Önemli olan dönüş biletinizin olması sanırım.
Merhaba,
YanıtlaSilÖncelikle verdiğiniz detaylı bilgiler için çok teşekkürler.
Biz de 25-29 Ocak arası Prizren-Üsküp-Ohrid-Tiran gezisi planlıyoruz.
Araç kiralamayı düşünüyoruz. Yollar nasıl? Kış şartları sıkıntı yaratır mı_
Merhaba Turan bey,
SilKusura bakmayın, cevaplamamışım sorunuzu, gözümden kaçmış. Yollar çok güzel değil açıkçası oralarda. Bizdeki TEM tarzı yolları filan beklemeyin. Ama, eski Karadeniz sahil yollarını andıran aşırı virajlı tehlikeli yollar da pek yok o güzergahta hatırladığım kadarıyla. Dolayısıyla, bahsettiğiniz güzergahlarda zaten otobüs vs. de işlediği için çok sorun olmaz diye düşünüyorum, çok aşırı bir kar olmadığı sürece.
iyi gezmeler
Merhaba,
YanıtlaSilVermiş olduğunuz bütün bilgiler için teşekkürler.
Aralık'ta 1 haftalık Balkan turu yapmayı düşünüyorum. 2 haftaydı ancak 1 haftasını çıkarmak zorunda kalınca rota biraz kısaldı. Uçakla Saraybosna'ya, oradan otobüsle Sırbistan'a ve oradan da tren ya da otobüsle Makedonya'ya geçip İstanbul'a dönmeyi planlıyorum. Tabi gidiş-dönüş bilet sorunu hala devam ediyor mu bilmiyorum. Benim öğrenmek istediğim Sırbistan'a girerken sorun yaratıyorlar mı? Aynı soru Bosna için de geçerli tabi. Elimde otel veya hostel rezervasyonu olmazsa bir sıkıntı yaşar mıyım sizce? Ben rezervasyondan ziyade gittiğim yerlerde doğaçlama takılmayı seven biriyim. Umarım cevap verirsiniz. Şimdiden teşekkürler...
Tuncel bey; çok aşırı yoğun birkaç ay geçirdiğim için cevaplayamadım kusura bakmayın. umarım güzel bir tur yapabilmişsinizdir.
SilNormalde otel rezervasyonu sorduklarını hiç hatırlamıyorum. Rezervasyon olmamasının bir sıkıntı oluşturmadığını umuyorum.
Merhabalar
YanıtlaSilSaraybosna başlangıç, Üsküp son olmak üzere yukarıda bahsedilen 9 günlük tura alternatif 7 günlük (önem derecesi düşük birkaç yer elemine edilerek) tur rotasına ve seyahatleri gece yapabileceğimiz ayrıntıları olan bir rotaya ihtiyacım var. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Merhabalar
YanıtlaSilİstanbul-Saraybosna-Mostar-Kotor-Budva-Priştina-Prizren-Üsküp-İstanbul ve 7 gün lütfen tur rotasına ayrıntıları olan bir rotaya ihtiyacım var.(Acil)
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Merhabalar;
SilAslında yukarıdaki yorumlar üzerinden ayrıntılı geçerseniz, çok farklı seyahat planı önerileri yer alıyor. Onlar arasında karşılaştırma yaparak sizin ilginizi çeken 7 günlük bir tur rotası ayarlayabilirsiniz. Ayrıca, farklı yerler arasındaki seyahat imkanları ile ilgili notlarda var yorumlarda. O da, seyahat rotanızı netleştirmede epeyce işinize yarar diye düşünüyorum.
İyi gezmeler
Teşekkürler....
SilMerhaba, 3 arkadaş cuma sabah Saraybosna ya varış, pazar akşamı geç saatte İstanbul'a dönüş şeklinde bilet aldık. araç kiralayarak aşağıda yazdığım rotayı yapmayı düşünüyoruz..
YanıtlaSil1.gün: Saraybosna havaalanı- travnik - jajce (geceleme jajce de)
2.gün: Jajce'den Mostar'a geçiş,tüm gün mostar gezisi (geceleme mostar da)
3.gün: Mostar dan Saraybosna ya geçiş,tüm gün Saraybosna gezisi (gece dönüş uçağı)
Planın şubat ayı sonunda uygulanabilirliği hakkında yorumunuza ihtiyacımız var. Saygılarımızla
Zamanında cevaplayamadım, kusura bakmayın. Ama plan gerçekten çok güzel. Gerçekleştirebilmişsinizdir umarım.
SilMerhaba, biz Bosna-Karadağ-Sırbistan üçlüsü yapmak istiyoruz. Acaba Bosnadan Kadarağ şehirlerine Nisan ayında otobüs bulabilir miyiz? Bu konuda bilginiz var mı? Sadece yaz mevsiminde mi otobüs oluyor? Bu arada otobüsle sınırdan geçerken sorun çıkıyor mu? Soru sorup ekstra belge istiyorlar mı?
YanıtlaSilMerhabalar; otobüs problemi olacağını hiç sanmıyorum. Sonuçta bu balkan ülkelerinin hepsi arasında sürekli gidiş gelişler oluyor. Hemen hemen aynı dili konuşan ülkeler oldukları için sürekli içiçeler. Dolayısıyla otobüs problemi olmaz. Geçişlerde bazen soru sorabiliyorlar; yanınızda yeterli para olup olmadığı vs. Ama biraz formalite icabı..
Silmerhaba 5 haziranda belgrada gideceğiz size sormak istediğim belgradan karadağa geçtikten sonra dubrovnikede uğramak istiyoruz araç kiralayıp, hırvatisdanda vize sorunu var bizimkilerin sınırda bi sıkıntı çıkarmı acaba gidip gitmemek arasında kaldık. yada trenle otobusle geçsek dahamı iyi olur dubrovnike, orayıda görmek istiyoruz nası yapıcaz yardım
YanıtlaSilMerhabalar;
SilGeç cevap veriyorum ama; vizeniz yoksa Hırvatistan'a giremezsiniz.
Tunahan Bey Merhaba, Ağustos ayı içerisinde bir arkadaşımla 5. Günlüğüne Sırbistan - Kosava - SarayBosna ve Makedonya ya gitmek istiyoruz . Bizim için en uygun rota nasıl olmalıdır ? Bu konudaki deneyimlerinizden bizde yararlanmak isteriz . Çok teşekkürler :)
YanıtlaSilMerhabalar; geç cevap için kusura bakmayın; yukarıdaki cevaplarıma bakabilirsiniz benzer sorulara cevaplarım için. Saraybosna biraz uzakta kalıyor, o yüzden rota biraz zor olabilir. Ama, bosna'dan kosova'ya otobüs var; ayrıntılar için yukarıdaki cevaplara bakmanızı öneriyorum yine. Kosova-Makedonya çok yakın zaten. Dolayısıyla, Makedonya-Sırbistan-Saraybosna-Kosova-Makedonya şeklinde bir sıralama olabilir.
SilMerhaba Tunahan bey
YanıtlaSilÇok iyi bir bloga sahipsiniz
Istanbuldan Otobüsle Selanik'e gideceğim
Ordan iskandinav Ülkelerine geçeceğim dönüşde aynı güzergahı kullanacağım ülkeler arası geçişde otobüs veya tren kullanacağım, shemgem vizem var, para sorunum yok(Sınırda kanıtlamak için)
Sorum bu ülkeler arası geçişlerde sıkıntı yaşarmıyım?
Teşekkürler
Tunahan Bey merhaba 7-14 ağustos tarihleri arasında üsküp başlangıç ohrid,tiran,bar,budva,kotor,prizren ve üsküp dönüş olmak üzere bir tatil planlıyoruz. Üsküp 1 gece, ohrid 2 gece, Tiran 1 gece, budva 2 gece(birgün kotora gidip gelme) ve budva dönüşü prizrene uğrayıp oradan yine üsküp 1 gece diye düşünüyoruz. Sizin bir öneriniz var mıdır? Budva 2 gece yeterlimidir? Tiran'da konaklamaya gerek varmıdır?
YanıtlaSilMerhabalar;
SilTiran'a gitmedim, genelde çok ilginç bulunmadığını biliyorum, belki orda kalmayabilirsiniz. Onun yerine prizren'e bir gece ayırabilirsiniz. iyi gezmeler.
Merhaba,Balkanlar için verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkürler. Benim sorum internetten kullandığınız otobüs seferlerini öğrenebileceğimiz bir site var mıdır? Üsküp-Bitola-Selanik ulaşımını öğrenmem gerekiyor. Şimdiden teşekkürler
YanıtlaSilMerhabalar; yunanistan'ı içeren bir otobüs seferleri sitesi bilmiyorum. Belki forumlardan bilgi bulabilirsiniz.
SilMerhabalar; Bu Ağustos eşim ve ben motosikletle bir balkan turu planladık; bu plandan Karadağ'dan Kosova ya geçişte var. Ben bu geçişi sizinde blogunuzda anlattığınız "Podgorica’dan Kosova’nın Prizren, Peç, Priştina" rotasını takip ederek yapmak istiyorum. Ama bazı sitelerde bu yolun açık/uygun olmadığı yönünde bilgiler var. sizin bu konudaki öneriniz nedir? Çok teşekkür ediyorum.
YanıtlaSilErkut TURAN
eturan@adu.edu.tr, terkut@yahoo.com
Merhabalar;
SilOtobüsler podgorica'dan yola çıkıp, sancak bölgesinin karadağ'da kalan kısmına uğrayıp Kosova'ya giriş yapıyorlar ve Prizren'e gidiyorlar (veya direk Priştina'ya). Bu rotayı ben kullandım; çok standart bir otobüs rotasıydı, problem olacağını sanmıyorum. Şurda da sefer bilgileri var:
http://www.balkanviator.com/tr/otobus-tarifleri/podgorica-mne/prizren/
iyi gezmeler
İlginiz için çok teşekkür ediyorum.
SilErkut TURAN
Merhabalar.
YanıtlaSilÖncelikle uzun yıllar boyunca balkan macerası yapmak isteyecekler için güzel bir ön bilgi niteliğindeki bu paylaşımınız için teşekkür ediyorum.
Kısmet olursa bu Ağustos'ta balkan turu yapmayı planlıyorum. Türkiye'den en uygun ulaşım olarak Üsküp'ten gidiş-dönüş olmak üzere uçak bileti buldum. İlk sorum bu hususta olacak; sizce Türkiye'den ilk olarak hangi şehre ve hangi ulaşım aracıyla gitmek daha mantıklı ve hesaplı olur?
Makedonya, Arnavutluk, Karadağ, Bosna ve Kosova'yı ziyaret etmek istiyorum. Bu ülkelerde, sizin dikkatinizi çeken, Türk insanlarının sevildiği, daha rahat konuşup anlaşabileceğimiz insanların bulunduğu şehirler hangileriydi genel olarak?
Mahmut bey merhabalar,
SilKusura bakmayın yoğunluktan geç cevap yazıyorum. Sorunuzu tam anlayamadım ama, İstanbul'dan uçak var zaten, uçak harici otobüs de var ama çok uzun sürüyor ve Bulgaristan geçiş vizesi gerekiyor..
Türk insanlarına genelde tüm balkan şehirlerinde pozitif bir bakış var. Türkçe ise Prizren ve Üsküp-Ohrid'de konuşuluyor..
İyi gezmeler..
İyi günler
YanıtlaSilPodgorica'dan Prizrene gitmeyi düşünüyoruz araştırdığımızda haritadaki mesafe 3-4 saat görünüyor ama sizin yazınızda ve www.balkanviator.com/tr/otobus-tarifleri/podgorica-mne/prizren/ bu sitede de mesafenin yaklaşık 7-8 saat olduğu görünüyor. Biz araç kiralayacağız sonucu etkiler mi?
Şimdiden teşekkürler
Gülden hanım merhabalar..
SilMesafenin 3-4 saat göründüğü çıkarımınız neye dayanıyor? Eğer haritaya bakarak söylüyorsanız, Balkanlarda yollar Türkiye'deki gibi değil. Özel araçla da çok fazla farketmeyebilir. Otobüsle 7-8 saat sürüyor.
İyi yolculuklar
Merhaba, size bir soru sormak istiyorum.
YanıtlaSilKısmetse Bosna'ya gideceğiz Mart ayının ortasında. Havalar konusunda bilginiz var mıdır?
15'i Bosna'da olacağız, 17'si sabahı otelden ayrılıp aynı günün gecesi Belgrad'a otobüsle geçmeyi planlıyoruz.
Belgrad'a kaç gün ayırmalıyız? Çünkü dönüş biletimizi henüz almadık. Dolayısıyla en ekonomik yönden dönmek istiyoruz. Mesela şu an için iki kişi Belgrad-İstanbul 520 tl. Aynı gün Üsküp-İstanbul 340 tl, Saraybosna-İstanbul ise 300 tl.
Dolayısıyla 18'i sabahı Belgrad'a vardığımızda orada kalmayıp gecesi yine otobüs ile Üsküp'e geçme fikrimiz de var.
Hatırladığınız kadarı ile Saraybosna-Belgrad ve Belgrad-Üsküp arası ulaşım ücretlerini ve saatlerini yazar mısınız? Teşekkür ederim.
Merhaba,öncelikle yazınız için çok teşekkürler...Biz de kuzenimle bir Balkan turu düşünüyoruz ve fikrinizi almak istedik.Ana olarak saraybosna,mostar,üsküp ve ohri'yi görmek istiyoruz...Tabi zamana göre eklemeler yapabiliriz örneğin: makedonya'da üsküp ve ohriye ek olarak manastır ve tetovayı da ekleyebiliriz veya bosna hersekte aynı şekilde ekleme yapabiliriz...
YanıtlaSilBiz Türkiyeden saraybosnaya gidip, bosna hersek turumuzu tamamladıktan sonra üsküpe geçmeyi ve makedonya turunu tamamladıktan sonra da Türkiyeye dönüş şeklinde düşündük..Sizce nasıl bir yol izlemeliyiz ? ve Bosnahersek-Makedonya arası ulaşımı nasıl sağlayabiliriz ?
cevabınız için şimdiden çok teşekkürler.. :)
Merhaba Tunahan Bey, şöyle bir rota düşündük :
YanıtlaSilİstanbul-tiran
Tıran-ohrid
Ohrid-üsküp
Üsküp-prizren
Prizren-saraybosna
Saraybosna-mostar-saraybosna
Saraybosna-istanbul
Emin olamadığımız kısım ise üsküp-prizren ve prizren-saraybosna arasındaki ulaşımı nasıl sağlayacağımız ? Yardımcı olursanız cok seviniriz :)
Merhaba,mayıs ayı başında Üsküp,Manastır ve Ohrid sonrası Saraybosna'ya geçip, oradan geri dönmeyi planlıyoruz. Yaptığım araştırmalarda çok doyurucu bilgilere ulaşamadım.Acaba Ohrid'ten direkt olarak Saraybosna'ya en rahat Nasıl geçebiliriz? Yardımcı olursanız sevinirim...
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilYazınızı okuma fırsatı buldum fakat sanki biraz koştur koştur gezmişsiniz. Eleştirmek anlamında sormuyorum fakat birşeyi merak ettim. Sadece Balkanlar değil avrupada en beğendiğim şehirler içinde üsküp'ü saymışsınız. Tam olarak Üsküp'te neyi beğendiniz. Benim en sevmediğim şehir Üsküp olmuştu. Her yere zoraki heykeller dikilmiş,insanları kaba ve tam bir büyük şehir havası var. Yapılaşma çok fazla. Tiran bence Üsküpten çok daha güzel. Prizren'i saymışsınız ben festival zamanı gitmiştim güzel biryer fakat yürüyerek yarım günde tamamlarsınız,bir daha bir daha gidilecek bir yer değil bence diye düşünüyorum.
Bu arada kosovadan sırbistana Türkleri geçirmiyorlar bilmeyenler için iyi olabilir.
Merhabalar,
SilTeşekkürler görüşlerinizi paylaştığınız için.
Üsküp'ün Türk mahallesi tarafı çok sıcak ve sevimli geldi bana. Heykeller meydanda kalıyor, Türk mahallesine yürüdüğünüzde ise bambaşka bir atmosfer var. Prizren de yine aynı şekilde. Yani sakin, sessiz, sevimli bir kasaba havasında. Her iki şehrin tarihi havası da çok yakın hissettiriyor insana. Türkçe rahatça konuşabilmek da ayrı güzellik.
Tabi beklentilerinizle bağlantılı olarak hoşunuza gitmeyebilir böyle yerler..
Ben geçen yıl eşimle birlikte Saraybosna, Travnik ve Mostar'a beş günlüğüne gittim.Gördüğüm üç şehirde çok güzeldi. Aslında gitmek, görmek istediğiniz bir ülkeden beklentiniz neler , o önemli. Ulaşım konusunda zaman yönünden biraz sıkıntılı her saat araç bulamayabiliyorsunuz, yol alış süreleri Türkiye'ye göre fazla, vs.Önümüzdeki aylarda tekrar BosnaHersek, Karadağ, Makedonya, Kosova ve Arnavutluk ülkelerini kapsayan on günlük bir seyahat programı yapıyorum.Uçak şirketinden Makedonya,Kosova girişli ama örneğin Arnavutluk çıkışlı bilet almak istediğinizde bu şekilde bir seyahatin bu iki ülkeye girişte sıkıntı olabileceği uyarısında bulunuluyor.Ancak Makedonya ve Kosova'nın Ankara büyükelçiği ile görüştüğümde konaklama yerleri ve başka bir balkan ülkesinden dönüş biletini göstermeniz halinde sıkıntı olmayacağını söylüyorlar.
YanıtlaSilÇok teşekkürler ayrıntılı bilgilendirmeniz için.
Silİyi gezmeler
tunahan bey edirneden araba ile karadag ve bosnahersek tarafına 1 hafta bir tatıl dusunuyoruz sizce bubolgelerde nerelere gidmeli ve nerede kac gun kalmalı ve nasıl bir rota yapmalıyız bizler edirnede yasıyoruz ve araba ile cıkacagız şimdiden tesekkurler
YanıtlaSilMerhabalar,
SilAslında yukarıdaki yazıda ve yorumlarda epey bir bilgi ver gidilip görülecek yerler konusunda. Bu sayfayı ayrıntılı bir şekilde incelemenizi öneririm.
İyi gezmeler
Merhaba Tunahan Bey ben de her yorum yazan gibi sorularla geldim. 2012 bilgilendirmesi olduğu için hala geçerli mi acaba bu bilgiler, otobüsler vs ve bir de ben Türkiye'den girişi ve çıkışı iki ayrı ülkeden yapmayı planlıyordum sıkıntı olur mu acaba bir bilginiz var mı ? Bir de güzergahtınız şöyle olcak Makedonya- Arnavutluk- Karadağ- Kosova- Bosna Hersek- Sırbistan şeklinde. Önerceğibiz her şeye açığım bu arada. Şimdiden teşekkürler :)
YanıtlaSilMerhabalar;
SilFArklı ülkelerden giriş çıkış genelde problem olmuyor gidiş dönüş biletiniz olduğunda, ama yine de güncel bilgileri araştırmakta yarar var. Zaten bazı ülkelere bilet alırken gidiş dönüş biletini birlikte alma mecburiyeti koyuyor havayolu şirketleri.
Onun dışında, güzergah Makedonya-Kosova-Arnavutluk-Karadağ şeklinde ilerlerse daha mantıklı (gitmeyi düşündüğünüz şehirlere bağlı olarak)
İyi gezmeler
merhabalar,
YanıtlaSilhayranlıkla gezi yazılarınız okudum.
uzun süredir 2 kişi planladığımız vize istemeyen 3 ülkeye, arnavutluk-tiran,ardından karadağ kotor ve budva ve son olarak da dönüş uçağımız olan makedonya güzergahlı bir gezi planımız var. bu hattı bildiğiniz için size sormak istediğim şeyler olacak umarım cevaplayabilirsiniz .)) tiran'da 1 gün kalacağız doğrudan karadağ'a geçeceğiz karadağ'dan ulaşım acaba kolay mı bu konuda birşey söyleyebilir misiniz? ve son olarak yine karadağ'dan makedonya'ya geçiş, kolay mı, sanırım tek ulaşım seçeneği otobüs. yol hakkında bize bilgi geçebilirseniz çok memnun olurum..bilgileriniz dört gözle beklerim.)) sevgiler.
Merhaba bizde 1 haftalığına Bosna Karadağ Kosova Makedonya Arnavutluk turu yapicaz ama sıralama nasıl olsa karar veremedik ve yardiminiza ihtiyacımız var.. Herhangi bir havaalanına inip ordan araç kiralamayı düşünüyoruz sizce neden baslayip nasıl devam edelim cevap verirseniz çok seviniriz
YanıtlaSilMerhabalar yazınız çok güzel ilgiyle okudum. Bir sorum olacak ben karadağ gitmek istiyorum direk otobüs veya tren seferi var mı?
YanıtlaSilÇok araştırdım bir kaç yere de sordum ama tam net bir bilgi alamadım. Siz belki araştırmışsınızdır, bilginiz vardır diye soruyorum. Mostar'dan Karadağ/Kotor'a geçmeyi düşünüyoruz balkanlar gezimizde otobüs ile. Ama otobüs firmaları Dubrovnik'ten gidiyo.
YanıtlaSilEn güzeli saray bosa bence
YanıtlaSilEn güzeli saray bosa bence
YanıtlaSil