9 Eylül 2012 Pazar

Aydos Doğa Yürüyüşü

Aslında neredeyse hiçbişi fotoğraflamadan döndüm Aydos yürüyüşümüzden, benim hatam :(. Ama internette nasıl gidileceğine vs. dair bilgiler o kadar dağınık ve eksikti ki, bu kadar İstanbul'un içinde olan bi orman için ulaşım bilgilerinin doğru düzgün olmamasından dolayı, fotoğraf olmasa da bu yazıyı mutlaka yazmalıyım dedim. Bu arada, baharda yaptıydık geziyi, 31 Mart'ta.

Neden Aydos?
Ömer Faruk yüzünden. Gezi grubumuzda "Heyuu, kış yürüyüşü yapak, yakın bi yerler olsun, mesela Aydos'a gidek" falan deyip sonra "eh hadi gidiyoz" deyince sesini hiç çıkarmayan ortalıklarda hiç gözükmeyen Ömer Faruk yüzünden :)

Nasıl gidicez?
İnternet'te Aydos ormanlarının 6 giriş kapısından bahsediliyor. Ben de bu kapılar hep alakasız yerlerde diye sandı idim. Ama neredeyse hepsi aynı yol üzerinde (bakınız: aşağıdaki googlemap). Biz "Üçüncü Kapı"da indik mesela, Çamlık durağı (Kartal tarafından gelirken Uğur Mumcu Sitesi durağından hemen sonraki durak). Bu kapıda kafemsi büfemsi birkaç mekan var hemen yol üstünde park girişinde.

Kartal'dan direk minibüsler var. Onun dışında Kartal Köprüsü'nün üstündeki duraktan da bu minibüslere ek olarak 132C, 131ÇK ve 131V'ler geçiyor. "Birinci Kapı" ve "İkinci Kapı"'nın da önünden geçerek ilerliyor bu otobüsler.  Ayrıca Kadıköy (21U), Bostancı'dan (17S) da direk gelen arabalar var. Çamlık durağından geçen tüm hatları görmek için tıklayıverin şurayaa.

Gezi Rotası
Aslında hayalimizde, orman içinde yer alan ve İstanbul'un en yüksek noktası olan (537 metre filan) yere yürümek vardı, doğa yürüyüşü niyetine. Ancak yağmurlu havalardan dolayı toprak epey çamurluydu ve bu yüksek nokta üçüncü kapıya epey uzak mesafedeydi, vazgeçtik. Benim içimde kaldı ama :) Bu yüksek tepenin öbür tarafında da Aydos Kalesi var çünkü aşağıdaki haritada da görüleceği üzre.  Yani güzelcene bi havada, sabah erkenden ikinci ya da üçüncü kapıdan başlayıp tepe + aydos kalesi yaparak ormanın öbür tarafından şehir hayatına adım atmak çok cezbedici bi plan dağ bayır yürümeyi sevenlere.

Alternatif rotamız, üçüncü kapıdan başlayarak bir dairemsi yapı çizerek göle gidip geri dönmek. Geri dönüşte farklı bi yok takip edip, dördüncü kapıdaki lunaparkta gondol keyfi yapmak (korkmayanlara).


Haritamızda kapıların beşi işaretli. Mavi rota, üçünü kapıdan gidiş rotamız. Yeşil rota da dönüş rotamız. Kırmızı rota ise, en yüksek noktaya gitmek için tahmini rota. Haritayı daha büyükçene görmek için tıklayın 

Üçüncü kapıdaki kafenin kenarından yukarı doğru giden yokuşa vurduk kendimizi ilkin. Google Map'de yokuş olduğu belli olmuyo tabi. Gittikçe eğimi artan  epey dik bi yokuş. Ama yokuş bitimindeki manzara güzel, adalar deniz karşıda, ohh püffür püffür de esiyo. Yokuş mokuş ama göle üçüncü kapıdan en kestirme gidiş burası. Dönüşte düz yoldan yürüdük, çok daha fazla sürdü.

Tepede manzara keyfi yapıp fotoğraf çekmeyi unutarak :) kuzeye doğru yokuş aşağı yürümeye başladık, zaten belli bi süre sonra gördük gölü uzaktan.  Sanırsam bi yarım saat kadar sonra gölde idik. Kimsecikler yoktu göl kenarındaki kafeyi işleten şahıs ve ördeklerden başka. Tabi pazar günü olsaydı kalabalık olurdu muhakkak. İyi ki Cumartesi gitmişik yani. Göl kenarındaki ağaçlar altındaki ağaç masalara oturup çene çaldık, tavuklu börek yedik 1-2 saat. Sessiiiz sakiiin, şehrin gürültüsünden uzaak, göle nazır.


Dönüşte izlediğimiz rota, yani googlemap'teki yeşil rota, düz bir yol amaçok daha uzun, nerdeyse 1 saate yakın yürüdük sanırım. Ve hemen ormanın dibinden geçen araba yolunaa paralel olduğundan araba vızırtıları filan eşliğinde..Yani doğanın teskin edici yapısını baltalayan seslerle (Bu nedenle, yokuş çıkmayı göze alıp, hem nasılsa daha kısa sürüyo diyerek gidiş rotası tersine yürünebilir alternatif olarak, doğayla başbaşa). Bu rota ilk önce beşinci kapıdan sonra dördüncü kapıdan geçiyor. Dördüncü kapıda Cemile ile Mustafa "Gondola binmek isteriz de isteriz" dediler, ama beni kandıramadılar :). Onların çığlıklarını vidyoya çekmek işlevi üstlendim sadece :)

Sonracıma dördüncü kapının önünden Kartal doğrultusuna ilerleyen minibüslere atlayıverdik. Bu gezi de burda bittiii..

Başka Kimler Gezmiş
1- Gezgin Emre: Çok yararlandım gitmeden. Aydos ile ilgili nerdeyse en işe yarayan kaynak.
2- Orman.biz : Tam ne olduğunu çözemedim ama, Aydos Orman Park ismiyle park hakkında ve etkinlikler hakkında bilgi veren bir site. Bu sitedeki google map haritası da güzel, tüm kapıların yerlerini, kapılarda nelerin yer aldığını vs gösteriyor.

1 yorum:

  1. o kadar minnettarım size tarif edemem. anlatımlarınız ve o haritayı hazırladığınız için size çok teşekkür ederim. yarın hava yağmurlu ve soğuk ama yine de yollara düşeceğim isterse dolu yağsın.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...