21-30 Ağustos 2012 tarihleri arasında Hakan ve İsmail ile 6 ülkeyi kapsayan Balkan turumuzun seyahat kısımlarını acilen yazıya dökmek istedim. Gezi öncesi en çok merak ettiğim kısım seyahat süreleri ve maliyetleri idi çünkü. Bu konuda Binrota’da epey çok bilgi var, epey bi işe yaradı seyahat öncesi plan yapmada, ama derli toplu tek bir yerde değil maliyet ve seyahat süresi bilgileri, ya da güncel değil.
Yani bu yazının amacı, gezip görülen yerleri anlatmak değil. Maksat, seyahat sürelerini ve nasıl seyahat ettiğimizi anlatarak benim durumumda olan müstakbel Balkan seyyahlarına plan yapmada yardımcı olabilmek :).
İstanbul-Üsküp gidiş dönüş bileti alarak Üsküp’ten başlayıp Üsküp’te sona eren bir rotaydı bizimkisi. 9 günde 6 ülke, 13 şehir. Gezdiğimiz rotayı harita olarak da ekliyim:
1- İstanbul- Üsküp
Üsküp havaalanı küçük bişey zaten. Üsküp havaalanından şehir merkezine taksiler 20 avro’ya 15-20 dakikaya gidiyor. Bize taksici 25 avro dedi ama direndik ve 20 avro’ya kabul ettirdik.
Aynı zamanda otobüs de gidiyor ama çok seyrek, taksilerin kalktığı yerin az gerisinde otobüs durağı var. Fiyatı muhakkak daha ucuzdur ama ne kadar bilemiyorum (İstanbul dönüşünde fark ettik çünkü otobüsün de olduğunu).
Üsküp otobüs terminali ve tren garı hemen dipdibe. Makedon dinarı almak için terminaldeki döviz bürolarını kullanabilirsiniz. Türk lirasını inanılmaz ucuza bozuyorlar, yanınızda avro olsun. İlle türk lirası bozdurmak isterseniz Vardar nehrinin öbür tarafındaki müslüman mahallesindeki bürolarda bozdurun, orda kur daha uygun. Bu arada Terminal'den şehir meydanına ve osmanlı eserlerinin olduğu kısma yürüyerek gidilebiliyor (15 dk filan).
2- Üsküp - Belgrad
Gezi masraflarını aza indirgemek, ve süre kısıtından dolayı gece yolculuk yaparak zaman kazanmak için bu yolculuğu geceleyin yaptık. BinRota forumda, tren yolculuğunun daha uzun sürdüğünü ve nisbeten daha ucuz olduğunu okumuştum. Bizim de istediğimiz buydu zaten, Belgrad’a öyle gecenin köründe varmayalım yani. Üsküp-Belgrad bileti 23 avro.
Akşam 20:00’da kalkan tren sabah 06:30’da Belgrad’a vardı. onbuçuk saat yani. Aslında biraz daha kısa sürebilirdi belki, çünkü yolda bi ara trenden otobüse aktardılar bizi 1 saat sonra tekrar trene aktardılar. O arada raylarda bi çalışma vardı sanırım.
Boş kompartman kapmak için tren garına bi 15-20 dakika önceden gidilmeli. Gerçi biz nerdeyse son anda bindik yine de boş kompartman bulabildik. Tren son istasyonuna yaklaştıkça içi kalabalıklaşıyor. Bu durumda kompartmana yeni yolcular gelip kaptığınız koltuklardan tekini isteyebiliyor. Ama yolculuğun çoğunu çok rahat geçirebiliyorsunuz.
Özellikle yazın böyle sabah erkenden gidilecek şehirde olmak çok iyi oluyor. Öğle sıcakları bastırmadan şehrin neredeyse hepsini gezebiliyorsunuz. Akşam kalkan en geç trene bindik, daha geç kalkan tren yok yani Üsküp’ten.
Belgrad tren istasyonundaki döviz bürosundan sırp dinarı alınabilir.
3-Belgrad-Novi Sad- Zagreb
Belgrad tren istasyonundan tarihi Kalemeydan’ın ana girişine taksi ile gittik: 700 Sırp Dinarı (SD) -14 TL'ye denk geliyor-, 5-6 dakika kadar sürüyor. Akşam da yemek yediğimiz Skalarska’dan yine taksi tutarak tren garına geldik, 500 SD’ye (10 TL), Zagreb’e gitmek için. Kur, 1 Avro 115 SD, 1 TL 51 SD. Bu arada Belgrad'da troleybüs, tramvay filan var ama biz yürümeyi seven insanlar olarak görülmesi gereken her yere yürüyerek gittik bu taksiler haricinde.
Yine 1000rota’dan okuduğum kadarıyla Belgrad-Novi Sad arası hem tren hem otobüs olduğunu biliyordum. Ucuzdur diye treni tercih ettik. Ancak tren saatleri çok sık değil. Saat 11:00 trenine bilet aldık. Aldığımız bilet gidiş dönüş bileti idi ama dönüş saati açık. Bilet fiyatı gidiş dönüş 780 SD (15 TL). Süre yaklaşık 1 saat 40 dakika. Novi Sad tren istasyonundan şehir merkezine yürümesi de 15 dk. kadar alıyor. Dönüşte de 15:00 trenine bindik. Saatleri istasyonda teyit etmeniz en sağlıklısı. Çizelgelerde gördüğümüz saatlerle bir şekilde uyuşmuyordu çünkü gerçek saatler.
Osmanlı tarihinde yeri olan Petrovaradin kalesi Novi Sad’da Tuna nehrinin hemen öbür kıyısında. Şehir merkezini gezdikten sonra Novi Sad merkezde bir taksici ile anlaştık, 500 SD’ye bizi Petrovaradin’e götürdü, dönüşte kısa bi şehir turu attırdı, ve sonra da tren istasyonuna bıraktı.
Zagreb’e yine akşam en geç vakitteki trene bilet aldık: 21:30. Fiyat Üsküp-Belgrad treni ile aynı: 23 avro. Tren sabah 05:00 gibi vardı Zagreb’e. Yedibuçuk saat sürdü yani.
4- Zagreb- Varajdin- Saraybosna
Tren garı ile Zagreb merkez yürüyerek 15 dakika kadar. Otobüs terminalinde döviz bürosu var. Zagreb otobüs ve tren garları birbirine çok yakın: 5-7 dakika kadar yürüyerek. Bu arada balkanlarda çok işe yarayacak bir kelime: “Otobus Kolodvor” veya sadece “Kolodvor” da olabilir. İngilizce bilmeyen birilerine bile otobüs terminalinin yerini sorabiliyorsunuz böylece.
Sabah erken varmanın avantajı: öğlene kadar Zagreb merkezdeki her yeri gördük. Birkaç yere sorduk “başka nereyi görebiliriz yakınlarda” diye. Herkesin ağız birliği ettiği yer Varaždin (z’nin üstünde şapka var, Varajdin diye okunuyor). Hırvatistan’ın geçen yüzyıldaki başkenti gibi biryermiş.
Otobüs terminalinden Zagreb-Varajdin gidiş dönüş biletini 128 Kuna’ya aldık (39 TL'ye denk geliyor). 1 avro 7.5 Kuna, 1 TL 3.3 Kuna. Gidişte nerdeyse minibüs gibi her bir yerde durdu otobüs, 1 saat 45 dakika kadar sürdü. Dönüşümüz geceydi, 1 saat 15 dakikada geldik. Saat 16:00 otobüsü ile gidip 20:30 otobüsü ile Zagreb’e döndük. 100rota gibi sitelerde Varajdin'den pek bahsedilmemiş ama hem giderkenki yeşillik dolu manzaralar, hem de inanılmaz planlı ve tarih kokan yapısı ile muhakkak görülmeli. Belgrad'dan nasıl bir koşu Novi Sad yapılıyorsa Zagreb'den de bir koşu Varajdin yapılmalı.
Geceyi Palmers Lodge Hostel’de geçirdik. Otobüs ve Tren terminallerine çok yakın, ve hostelbookers’da memnuniyet oranı çok iyi. Fiyat 16 avro. Kalacak yer olarak terminale yakın bir yer olmasını çok tavsiye ederim. Ertesi gün rahat rahat terminale gidebildik bu sayede yürüyerek.
Saraybosna’ya en erken otobüsle gittik. Sabah 06:30 otobüsü ile. Varış saatimiz 15:30. Yani dokuz saat kadar sürüyor. Bilet fiyatı 198 Kuna (60 TL).
5- Saraybosna -Dubrovnik
Saraybosna'da postanelerde (post office) hem avro hem türk parası bozdurabilirsiniz. Otobüs terminalinin hemen yakınında var bi post office.
Saraybosna’da, yine terminale yakın (10 dakika) Ami Hostel’de kaldık. Binanın dışı ve sokak çok ıssız ve ürkütücü duruyor, hostel de bir ev havasında aslında. Ama tavsiye ederim, iyiydi. Merkeze (Başçarşı, Ferhadiye Caddesi) yürüyerek 15 dk. mesafede, geceliği 10 avro.
Saraybosna’da civar yerleri görmek için (Travnik, Mostar, Blagaj) 24 saatliğine araba kiraladık, 1 depo benzin harcadık. Araba kiralama: 80 Bosna Markı (BM) -92 TL'ye denk geliyor-, 1 depo benzin 83 BM (103 TL) tuttu. 1 avro 1.95 BM, 1 TL 0.85 BM.
Süre olarak da Saraybosna-Travnik arası 1.5 saat, Saraybosna-Mostar arası ise 2 saat kadar. Mostar-Blagaj (Tarihi 500 yıllık bektaşi tekkesinin olduğu yer) ise 15 dakika kadar. Travnik ve Mostar zıt yöndeler.
Dubrovnik’e sabah en erken saate otobüs bileti aldık: saat 07:15’te. Fiyatı: 43 BM (22 avro, 50 TL). Varış saatimiz 15:00'ti. Yani 8 saate yakın sürdü. Tabi eğer seyahat sınır geçişi içeriyorsa gümrükte harcanan zamana göre bu süreler uzayıp kısalabiliyor, net bir şey söylemek mümkün değil. Burda söylediğim sınır geçişi içeren tüm süreler için geçerli bu.
6- Dubrovnik-Kotor
Dubrovnik otobüs terminalinden kale içi (eski şehir) taksi ile 75 Kuna (23 TL) ve 6-7 dakika sürüyor. Ama otobüs varmış 12 Kuna’ya (3.6 TL), sonradan öğrendik. Zamanınız varsa 20-25 dakikaya yürüyebilirsiniz de sanırım.
Akşam Kotor’a bilet aldık: 143 Kuna (43 TL). Pazar günleri en geç 19:00’da, diğer günler 20:30’da otobüs varmış Kotor’a. Yeri gelmişken hatırlatayım, biletlerinizi alınca üzerindeki tüm bilgileri muhakkak kontrol edin. Biz güya akşam 20:30’a bilet aldık diye düşünürken bi baktık ortalıkta otobüs yok. Günlerden pazardı ve bize bir sonraki günün biletini satmış meğersem görevli.
Terminal önü, odasını kiralamak isteyen insanlarla dolu. Dubrovnik çok pahalı bir yer ve fiyatlar yüksek. Biz üç arkadaş, ilk önce Kotor biletini sabah biletine değiştirip (sabah ilk otobüs 10:00’da) geceyi –hava Akdeniz havası sıcak- sokakta geçirmeye karar verdik :). Bir kişiyi nöbetçi bırakarak dönüşümlü olarak otobüs terminalinin kenarındaki çimlerde uyuduk. Ama siz öyle yapmayın, çimlerde otomatik sulama sistemi varmış meğer, gecenin dörtbuçuğunda üstümüze fışkıran sularla uyandık :). Şehir merkezine doğru 10 dakika kadar yürürseniz deniz kenarında içinde banklar olan bir park var. Gece uyumak adına orası daha mantıklı, ve su fıskiyesiz :). Aslında çimlerde otururken odacılar gelip bize fiyat önerdiler, geceliği 12 avro’ya kadar düştüler ama kabul etmedik, maksat macera olsun :). Yani demek istediğim, eğer Dubrovnik’te ucuza kalmak isterseniz sokakta kalmaya alternatif olarak :) biraz akşam saatlerine kadar bekleyip bu odacılarla pazarlık yaparak uygun bir fiyata bulabilirsiniz oda. Ama odacıların çok güvenli olmayabileceğini de aklınızda tutun hostellere nazaran. İrlandalı bir genç gece yarısı uyuduğumuz yerin yanından hışımla geçti tam ben gece nöbetini devralmışken. Muhabbet ettik, meğer yakınlarda bir odacının yerinde kalıyormuş, kapısını kilitlemeden uyumuş ve odacının tacizine uğrayacakken uyanmış kaçmış o yerden.
Dubrovnik-Kotor arası, bilet aldığımız veznedekilerin 2 saat sürüyor iddialarının aksine 3 saatten fazla sürdü. 10:00'da kalkan otobüsümüzün Kotor’a varış saati 13:15.
7- Kotor - Podgorica
Karadağ'da para birimi avro. Döviz bürosu aramanıza gerek yok yani eğer avronuz varsa.
Eski tarihi şehir merkezi otobüs terminaline 10 dakika kadar mesafede. Ve kale içinde çok uygun fiyata hosteller var (mesela 12 avroya Old Kotor Hostel). Aslında plan Ulcinj’e gidip oradan akşam Prizren’e geçmekti eğer bir önceki akşamdan Kotor’a gelebilmiş olsaydık. Kotor-Ulcinj otobüsü günde bir kez ve saat 12:25’te. Biz de başkent Podgorica üzerinden Prizren’e geçmeye karar verdik. Kotor’dan neredeyse her yarım saatte Podgorica’ya otobüs var. Otobüs giderken Budva terminaline de uğruyor (45 dakika mesafede).
Saat 17:30’daki Podgorica otobüsüne bindik. Fiyat: 7 avro. Yol ikibuçuk saat sürdü, 20:00’da Podgorica otobüs terminalindeydik.
8-Podgorica - Prizren
Podgorica’dan Kosova’nın Prizren, Peç, Priştina şehirlerine direk otobüs var, ama günde bir kez veya iki kez. Sık değil yani. Ve otobüsler Ulcinj’den geliyorlar. Akşam 21:30’da Priştina otobüsü vardı, ama otobüste yer yokmuş, mecburen geceyi Podgorica’da geçirdik. Otobüs terminaline çok yakın Evropa Otel var (yürüyerek 5 dakika). Orada pazarlıkla 3 kişi toplam 50 avro’ya kaldık.
Sabah 07:45 Prizren otobüsüne bilet almıştık. Fiyat: 15.5 avro. Yolculuk 16:30’da bitti. Yani neredeyse 9 saat. Ha, otobüslerin Ulcinj’den geldiğini söylemiştim. Gelen otobüste ayakta en az 10-15 kişi vardı. 2-3 saat sonra birileri inene kadar biz de ayaktaydık. Karadağ’da normalmiş otobüslerde ayakta seyahat etmek.
9- Prizren - Üsküp
Prizren otobüs terminali de yine merkeze yakın, 15 dakika yürüme mesafesinde. Merkeze doğru yürüyüp katolik kilisesini sorun. Kilise yakınında dipdibe 3-4 otel var uygun bütçeli. Bize tavsiye edilen Andi idi ama sonra Bujtine’de 3 kişi toplam 25 avro’ya oda ayarladık pazarlıkla (ilk söylediği fiyat 35 avro idi sahibinin).
Sabah Üsküp’e en erken araba 05:30’da. Bilet fiyatı 9 avro. Yaklaşık 3 saat sürüyor. Günde iki araba varmış zaten, diğeri de 09:00’da.
10- Üsküp - Ohri - Üsküp - İstanbul
Üsküp’ten Ohrid’e (türkçe: Ohri ) gidiş dönüş bileti 750 MD (Makedon Dinarı). Yani 28 TL. Saat 10:00 arabasına bilet aldık. Yol yaklaşık üçbuçuk saat sürüyor. Ohrid otobüs terminalinden şehir merkezi yürüyerek 15 dakika. Dönüşte de 17:45 arabasına bindik. Ayrıca 19:00’da da bir araba var. Başka bir firma da 20:30’da gidiyormuş sanırım Üsküp’e en son.
Gezi sonunda, Üsküp merkezden havaalanına taksi ile gittik. Daha hiç pazarlık yapmadan 15 avro dedi bize fiyatı taksici, ve sabit fiyat dedi.
Bu arada Üsküp’te Shanti Hostel’de kaldık. Otobüs terminaline (ve tren garına) yürüyerek 5 dakika mesafede. Vardar nehri kıyısına da yakın. Şehir meydanına da yürüyerek 10 dakika mesafede. Geceliği de 10 avro. Kalınabilir, güzel bir yer.
Yani bu yazının amacı, gezip görülen yerleri anlatmak değil. Maksat, seyahat sürelerini ve nasıl seyahat ettiğimizi anlatarak benim durumumda olan müstakbel Balkan seyyahlarına plan yapmada yardımcı olabilmek :).
İstanbul-Üsküp gidiş dönüş bileti alarak Üsküp’ten başlayıp Üsküp’te sona eren bir rotaydı bizimkisi. 9 günde 6 ülke, 13 şehir. Gezdiğimiz rotayı harita olarak da ekliyim:
9 günlük tatil boyunca takip ettiğimiz rota. Yeşil raptiyeli Üsküp'ten başlayıp Kırmızı raptiyeli Üsküp'te bitirdik.
1- İstanbul- Üsküp
Üsküp havaalanı küçük bişey zaten. Üsküp havaalanından şehir merkezine taksiler 20 avro’ya 15-20 dakikaya gidiyor. Bize taksici 25 avro dedi ama direndik ve 20 avro’ya kabul ettirdik.
Aynı zamanda otobüs de gidiyor ama çok seyrek, taksilerin kalktığı yerin az gerisinde otobüs durağı var. Fiyatı muhakkak daha ucuzdur ama ne kadar bilemiyorum (İstanbul dönüşünde fark ettik çünkü otobüsün de olduğunu).
Üsküp havaalanı- şehir merkezi arasında işleyen otobüslerin kalkış saatleri
Üsküp otobüs terminali ve tren garı hemen dipdibe. Makedon dinarı almak için terminaldeki döviz bürolarını kullanabilirsiniz. Türk lirasını inanılmaz ucuza bozuyorlar, yanınızda avro olsun. İlle türk lirası bozdurmak isterseniz Vardar nehrinin öbür tarafındaki müslüman mahallesindeki bürolarda bozdurun, orda kur daha uygun. Bu arada Terminal'den şehir meydanına ve osmanlı eserlerinin olduğu kısma yürüyerek gidilebiliyor (15 dk filan).
2- Üsküp - Belgrad
Gezi masraflarını aza indirgemek, ve süre kısıtından dolayı gece yolculuk yaparak zaman kazanmak için bu yolculuğu geceleyin yaptık. BinRota forumda, tren yolculuğunun daha uzun sürdüğünü ve nisbeten daha ucuz olduğunu okumuştum. Bizim de istediğimiz buydu zaten, Belgrad’a öyle gecenin köründe varmayalım yani. Üsküp-Belgrad bileti 23 avro.
Akşam 20:00’da kalkan tren sabah 06:30’da Belgrad’a vardı. onbuçuk saat yani. Aslında biraz daha kısa sürebilirdi belki, çünkü yolda bi ara trenden otobüse aktardılar bizi 1 saat sonra tekrar trene aktardılar. O arada raylarda bi çalışma vardı sanırım.
Trende. Bu koltukları çekip yatırabiliyorsunuz. Böylece, eğer karşılıklı iki koltuk kapabilirseniz bi yatağınız olmuş oluyor. Aceleniz yoksa, otobüs yolculuğundan çok daha keyifli. Camdan yihhuu diye bağırabiliyosunuz mesela :)
Boş kompartman kapmak için tren garına bi 15-20 dakika önceden gidilmeli. Gerçi biz nerdeyse son anda bindik yine de boş kompartman bulabildik. Tren son istasyonuna yaklaştıkça içi kalabalıklaşıyor. Bu durumda kompartmana yeni yolcular gelip kaptığınız koltuklardan tekini isteyebiliyor. Ama yolculuğun çoğunu çok rahat geçirebiliyorsunuz.
Özellikle yazın böyle sabah erkenden gidilecek şehirde olmak çok iyi oluyor. Öğle sıcakları bastırmadan şehrin neredeyse hepsini gezebiliyorsunuz. Akşam kalkan en geç trene bindik, daha geç kalkan tren yok yani Üsküp’ten.
Belgrad tren istasyonundaki döviz bürosundan sırp dinarı alınabilir.
3-Belgrad-Novi Sad- Zagreb
Belgrad tren istasyonundan tarihi Kalemeydan’ın ana girişine taksi ile gittik: 700 Sırp Dinarı (SD) -14 TL'ye denk geliyor-, 5-6 dakika kadar sürüyor. Akşam da yemek yediğimiz Skalarska’dan yine taksi tutarak tren garına geldik, 500 SD’ye (10 TL), Zagreb’e gitmek için. Kur, 1 Avro 115 SD, 1 TL 51 SD. Bu arada Belgrad'da troleybüs, tramvay filan var ama biz yürümeyi seven insanlar olarak görülmesi gereken her yere yürüyerek gittik bu taksiler haricinde.
Yine 1000rota’dan okuduğum kadarıyla Belgrad-Novi Sad arası hem tren hem otobüs olduğunu biliyordum. Ucuzdur diye treni tercih ettik. Ancak tren saatleri çok sık değil. Saat 11:00 trenine bilet aldık. Aldığımız bilet gidiş dönüş bileti idi ama dönüş saati açık. Bilet fiyatı gidiş dönüş 780 SD (15 TL). Süre yaklaşık 1 saat 40 dakika. Novi Sad tren istasyonundan şehir merkezine yürümesi de 15 dk. kadar alıyor. Dönüşte de 15:00 trenine bindik. Saatleri istasyonda teyit etmeniz en sağlıklısı. Çizelgelerde gördüğümüz saatlerle bir şekilde uyuşmuyordu çünkü gerçek saatler.
Osmanlı tarihinde yeri olan Petrovaradin kalesi Novi Sad’da Tuna nehrinin hemen öbür kıyısında. Şehir merkezini gezdikten sonra Novi Sad merkezde bir taksici ile anlaştık, 500 SD’ye bizi Petrovaradin’e götürdü, dönüşte kısa bi şehir turu attırdı, ve sonra da tren istasyonuna bıraktı.
Zagreb’e yine akşam en geç vakitteki trene bilet aldık: 21:30. Fiyat Üsküp-Belgrad treni ile aynı: 23 avro. Tren sabah 05:00 gibi vardı Zagreb’e. Yedibuçuk saat sürdü yani.
4- Zagreb- Varajdin- Saraybosna
Tren garı ile Zagreb merkez yürüyerek 15 dakika kadar. Otobüs terminalinde döviz bürosu var. Zagreb otobüs ve tren garları birbirine çok yakın: 5-7 dakika kadar yürüyerek. Bu arada balkanlarda çok işe yarayacak bir kelime: “Otobus Kolodvor” veya sadece “Kolodvor” da olabilir. İngilizce bilmeyen birilerine bile otobüs terminalinin yerini sorabiliyorsunuz böylece.
Sabah erken varmanın avantajı: öğlene kadar Zagreb merkezdeki her yeri gördük. Birkaç yere sorduk “başka nereyi görebiliriz yakınlarda” diye. Herkesin ağız birliği ettiği yer Varaždin (z’nin üstünde şapka var, Varajdin diye okunuyor). Hırvatistan’ın geçen yüzyıldaki başkenti gibi biryermiş.
Otobüs terminalinden Zagreb-Varajdin gidiş dönüş biletini 128 Kuna’ya aldık (39 TL'ye denk geliyor). 1 avro 7.5 Kuna, 1 TL 3.3 Kuna. Gidişte nerdeyse minibüs gibi her bir yerde durdu otobüs, 1 saat 45 dakika kadar sürdü. Dönüşümüz geceydi, 1 saat 15 dakikada geldik. Saat 16:00 otobüsü ile gidip 20:30 otobüsü ile Zagreb’e döndük. 100rota gibi sitelerde Varajdin'den pek bahsedilmemiş ama hem giderkenki yeşillik dolu manzaralar, hem de inanılmaz planlı ve tarih kokan yapısı ile muhakkak görülmeli. Belgrad'dan nasıl bir koşu Novi Sad yapılıyorsa Zagreb'den de bir koşu Varajdin yapılmalı.
Geceyi Palmers Lodge Hostel’de geçirdik. Otobüs ve Tren terminallerine çok yakın, ve hostelbookers’da memnuniyet oranı çok iyi. Fiyat 16 avro. Kalacak yer olarak terminale yakın bir yer olmasını çok tavsiye ederim. Ertesi gün rahat rahat terminale gidebildik bu sayede yürüyerek.
Saraybosna’ya en erken otobüsle gittik. Sabah 06:30 otobüsü ile. Varış saatimiz 15:30. Yani dokuz saat kadar sürüyor. Bilet fiyatı 198 Kuna (60 TL).
5- Saraybosna -Dubrovnik
Saraybosna'da postanelerde (post office) hem avro hem türk parası bozdurabilirsiniz. Otobüs terminalinin hemen yakınında var bi post office.
Saraybosna’da, yine terminale yakın (10 dakika) Ami Hostel’de kaldık. Binanın dışı ve sokak çok ıssız ve ürkütücü duruyor, hostel de bir ev havasında aslında. Ama tavsiye ederim, iyiydi. Merkeze (Başçarşı, Ferhadiye Caddesi) yürüyerek 15 dk. mesafede, geceliği 10 avro.
Saraybosna’da civar yerleri görmek için (Travnik, Mostar, Blagaj) 24 saatliğine araba kiraladık, 1 depo benzin harcadık. Araba kiralama: 80 Bosna Markı (BM) -92 TL'ye denk geliyor-, 1 depo benzin 83 BM (103 TL) tuttu. 1 avro 1.95 BM, 1 TL 0.85 BM.
Süre olarak da Saraybosna-Travnik arası 1.5 saat, Saraybosna-Mostar arası ise 2 saat kadar. Mostar-Blagaj (Tarihi 500 yıllık bektaşi tekkesinin olduğu yer) ise 15 dakika kadar. Travnik ve Mostar zıt yöndeler.
Dubrovnik’e sabah en erken saate otobüs bileti aldık: saat 07:15’te. Fiyatı: 43 BM (22 avro, 50 TL). Varış saatimiz 15:00'ti. Yani 8 saate yakın sürdü. Tabi eğer seyahat sınır geçişi içeriyorsa gümrükte harcanan zamana göre bu süreler uzayıp kısalabiliyor, net bir şey söylemek mümkün değil. Burda söylediğim sınır geçişi içeren tüm süreler için geçerli bu.
6- Dubrovnik-Kotor
Dubrovnik otobüs terminalinden kale içi (eski şehir) taksi ile 75 Kuna (23 TL) ve 6-7 dakika sürüyor. Ama otobüs varmış 12 Kuna’ya (3.6 TL), sonradan öğrendik. Zamanınız varsa 20-25 dakikaya yürüyebilirsiniz de sanırım.
Akşam Kotor’a bilet aldık: 143 Kuna (43 TL). Pazar günleri en geç 19:00’da, diğer günler 20:30’da otobüs varmış Kotor’a. Yeri gelmişken hatırlatayım, biletlerinizi alınca üzerindeki tüm bilgileri muhakkak kontrol edin. Biz güya akşam 20:30’a bilet aldık diye düşünürken bi baktık ortalıkta otobüs yok. Günlerden pazardı ve bize bir sonraki günün biletini satmış meğersem görevli.
Dubrovnik'ten kalkan otobüslerin saatleri
Terminal önü, odasını kiralamak isteyen insanlarla dolu. Dubrovnik çok pahalı bir yer ve fiyatlar yüksek. Biz üç arkadaş, ilk önce Kotor biletini sabah biletine değiştirip (sabah ilk otobüs 10:00’da) geceyi –hava Akdeniz havası sıcak- sokakta geçirmeye karar verdik :). Bir kişiyi nöbetçi bırakarak dönüşümlü olarak otobüs terminalinin kenarındaki çimlerde uyuduk. Ama siz öyle yapmayın, çimlerde otomatik sulama sistemi varmış meğer, gecenin dörtbuçuğunda üstümüze fışkıran sularla uyandık :). Şehir merkezine doğru 10 dakika kadar yürürseniz deniz kenarında içinde banklar olan bir park var. Gece uyumak adına orası daha mantıklı, ve su fıskiyesiz :). Aslında çimlerde otururken odacılar gelip bize fiyat önerdiler, geceliği 12 avro’ya kadar düştüler ama kabul etmedik, maksat macera olsun :). Yani demek istediğim, eğer Dubrovnik’te ucuza kalmak isterseniz sokakta kalmaya alternatif olarak :) biraz akşam saatlerine kadar bekleyip bu odacılarla pazarlık yaparak uygun bir fiyata bulabilirsiniz oda. Ama odacıların çok güvenli olmayabileceğini de aklınızda tutun hostellere nazaran. İrlandalı bir genç gece yarısı uyuduğumuz yerin yanından hışımla geçti tam ben gece nöbetini devralmışken. Muhabbet ettik, meğer yakınlarda bir odacının yerinde kalıyormuş, kapısını kilitlemeden uyumuş ve odacının tacizine uğrayacakken uyanmış kaçmış o yerden.
Dubrovnik-Kotor arası, bilet aldığımız veznedekilerin 2 saat sürüyor iddialarının aksine 3 saatten fazla sürdü. 10:00'da kalkan otobüsümüzün Kotor’a varış saati 13:15.
7- Kotor - Podgorica
Karadağ'da para birimi avro. Döviz bürosu aramanıza gerek yok yani eğer avronuz varsa.
Eski tarihi şehir merkezi otobüs terminaline 10 dakika kadar mesafede. Ve kale içinde çok uygun fiyata hosteller var (mesela 12 avroya Old Kotor Hostel). Aslında plan Ulcinj’e gidip oradan akşam Prizren’e geçmekti eğer bir önceki akşamdan Kotor’a gelebilmiş olsaydık. Kotor-Ulcinj otobüsü günde bir kez ve saat 12:25’te. Biz de başkent Podgorica üzerinden Prizren’e geçmeye karar verdik. Kotor’dan neredeyse her yarım saatte Podgorica’ya otobüs var. Otobüs giderken Budva terminaline de uğruyor (45 dakika mesafede).
Kotor'dan kalkan otobüslerin saatleri
Saat 17:30’daki Podgorica otobüsüne bindik. Fiyat: 7 avro. Yol ikibuçuk saat sürdü, 20:00’da Podgorica otobüs terminalindeydik.
8-Podgorica - Prizren
Podgorica’dan Kosova’nın Prizren, Peç, Priştina şehirlerine direk otobüs var, ama günde bir kez veya iki kez. Sık değil yani. Ve otobüsler Ulcinj’den geliyorlar. Akşam 21:30’da Priştina otobüsü vardı, ama otobüste yer yokmuş, mecburen geceyi Podgorica’da geçirdik. Otobüs terminaline çok yakın Evropa Otel var (yürüyerek 5 dakika). Orada pazarlıkla 3 kişi toplam 50 avro’ya kaldık.
Sabah 07:45 Prizren otobüsüne bilet almıştık. Fiyat: 15.5 avro. Yolculuk 16:30’da bitti. Yani neredeyse 9 saat. Ha, otobüslerin Ulcinj’den geldiğini söylemiştim. Gelen otobüste ayakta en az 10-15 kişi vardı. 2-3 saat sonra birileri inene kadar biz de ayaktaydık. Karadağ’da normalmiş otobüslerde ayakta seyahat etmek.
9- Prizren - Üsküp
Prizren otobüs terminali de yine merkeze yakın, 15 dakika yürüme mesafesinde. Merkeze doğru yürüyüp katolik kilisesini sorun. Kilise yakınında dipdibe 3-4 otel var uygun bütçeli. Bize tavsiye edilen Andi idi ama sonra Bujtine’de 3 kişi toplam 25 avro’ya oda ayarladık pazarlıkla (ilk söylediği fiyat 35 avro idi sahibinin).
Sabah Üsküp’e en erken araba 05:30’da. Bilet fiyatı 9 avro. Yaklaşık 3 saat sürüyor. Günde iki araba varmış zaten, diğeri de 09:00’da.
Prizren terminalinden otobüs kalkış saatleri
10- Üsküp - Ohri - Üsküp - İstanbul
Üsküp’ten Ohrid’e (türkçe: Ohri ) gidiş dönüş bileti 750 MD (Makedon Dinarı). Yani 28 TL. Saat 10:00 arabasına bilet aldık. Yol yaklaşık üçbuçuk saat sürüyor. Ohrid otobüs terminalinden şehir merkezi yürüyerek 15 dakika. Dönüşte de 17:45 arabasına bindik. Ayrıca 19:00’da da bir araba var. Başka bir firma da 20:30’da gidiyormuş sanırım Üsküp’e en son.
Gezi sonunda, Üsküp merkezden havaalanına taksi ile gittik. Daha hiç pazarlık yapmadan 15 avro dedi bize fiyatı taksici, ve sabit fiyat dedi.
Bu arada Üsküp’te Shanti Hostel’de kaldık. Otobüs terminaline (ve tren garına) yürüyerek 5 dakika mesafede. Vardar nehri kıyısına da yakın. Şehir meydanına da yürüyerek 10 dakika mesafede. Geceliği de 10 avro. Kalınabilir, güzel bir yer.