Mayıs'ın 23'ü, Cumartesi.. Bi gün önce nöbetten çıktıydım.. Eve gitmektense -hava da güzel- dedim atayım kendimi Darıca'ya.. Bi bakiim kolaçan ediyim nası bi yermiş bu hayvanat bahçesi.. Şansıma hava da bi güneş bi güzel..
Lojmandan tam çıkarkene Selçuk Yüzbaşı'ya denk geldim.. Saolsun, Tütünçiftlik çıkışına atıverdi beni.. Gelen Gebze dolmuşlarına hoplayarak 30-35 dakika kadar sonra sanır isem, hayvanat bahçesinin kollarına attım kendimi :)
Nasıl Gidecez & Masrafımız Nolcak
Şimdi; bu hayvanat bahçesinin bi web sitesi var.. Gitmeden baktım nasıl gidebilirim diye.. Saolsunlar; zengin arabalı insanları kaale almışlar sadece, özel arabayla nası gidebiliyoruzun cevabını koymuşlar sadece.. Hayvanat bahçesi özel olduğundan, biz öyle orta direk insanları istemeyiz mi demek istemişler bilmiyorum, kızdım da..
Neyse, sakinleşip; anlatayım biz arabaları olmayan insanlar bu hayvanat bahçesine nası gidebiliriz diye.
İzmit yönünden:
Efenim, İzmit'ten Gebze dolmuşlarına biniyosunuz. Ben Tütünçiftlik'ten 5 TL'ye bindim; heralde İzmit'ten binince biraz daha fazladır ücret.. İzmit'ten sanırsam 45-50 dakka sürüyodur.. Şoföre, "Feniş Alüminyum'un orda inicem, Osmangazi tren istasyonu'nun orda" deyin.. Dolmuştan indikten sonra da, aşağıdaki haritadaki yolu takip edin..
Osmangazi tren istasyonundan Darıca Hayvanat Bahçesi'ne yürüme rotası (1.8 km). Haritayı daha büyük görmek için tıklayın.
İstanbul'dan..
Haydarpaşa tren istasyonu'na gidiyosunuz önce.. Burdan banliyö tren var; nerdeyse her 15 dakkada bir filan.. Tren saatlerini görmek için tıklayın şuraya.. Tren'e akbille binebiliyosunuz, jeton fiyatı da 1.5 TL.. Ne kadar ucuz de mi!!.. Yolculuk da yaklaşık 1 saat sürüyo.. Osmangazi istasyonunda iniyosunuz (Fatih durağından sonra).. Sonra da yukardaki haritayı takip edin..
Yani yapacağınız şey, Osmangazi istasyonunun ordan Asıroğlu Caddesi'ni epeyce takip ettikten sonra; İlke Sk. ve Mucize Sk. yoluyla hayvanat bahçesi girişine ulaşmak.. Toplam 1.8 km kadar yürüyceksiniz; 10 dakka filan.
Hayvanat bahçesine giriş ücreti de 15 TL. Biraz pahalı gibi ama; bu tür yerlere öyle dakkabaşı gitmediğimizi göz önüne alır isek; normal bi fiyat..
Gezi süresini de söyliyim: 4 saaat filan sürdü benim gezmem.. Biraz ilgisiz iseniz daha çabuk biter tabe de; ben her kafesteki canlının ıcığını cıcığını görmeye çalıştım, uzadı haliyle :)
Şimdi de gezelim görelim
Efenim; zaten eski isminden de belli olduğu üzre; burası "Darıca Kuş Cenneti" olarak kurulmuş ilk.. O yüzden kuşlar yönünden çok zengin gerçekten.. O yönden çok başarılı buldum Boğaziçi Hayvanat Bahçesi'ni.. Bu arada, giriş ücretini ödediğiniz zaman, küçük broşürden de almayı unutmayın.. Broşürde hayvan kafeslerinin haritası var (biraz karışık, pek harita gibi durmuyo ama olsun), ve en önemlisi de hayvanların isim listesi var.. Böylece, hangi hayvanları görmüşünüz hangilerini görmemişiniz takip edersiniz listeden..
Çook fotoğraf çektim ama, ilginç olanları koyuyorum buraya sadece..
Kuşlar
Kuş zengini dediydim.. Papağanlar mesela.. Rahat 15-20 çeşit papağan vardı; irili ufaklı.. Ben; kuyruklarıyla beraber boyu bir metreyi geçenleri çok sevdim :), ahan da fotoğrafları bir kaçının:
Ve sülünler.. Yine en az 5-10 çeşit vardı değişik renklerde.. Bana en güzel poz veren aşağıdaki sarı kırmızılı sülün oldu.. Özellikle uzuuun kuyrukları muhteşem.. Çok havalı kibirli duruyolar de mi :)
Vee, tabeki de olmazsa olmaz tavus kuşları! İki çeşit tavus kuşu varmış; yeşil ve mavi.. İkisinden de bol bol vardı.. Yeşili daha makbul imiş; aşağpıda oturanı yeşil tavus kuşu; gerçekten de daha asil duruyo mavi cinse göre.. Yine fotoğrafta; şansıma kanadı açık yakaladığım mavi tavus kuşunun önden ve arkadan görünüşünü :) görüyosunuz..
Sonraa, siyah kuğu!
Ve deee telli turnalar!! Yine rahat 5-10 çeşit turna vardı; bunları pek sevdim ben.. Resmi adları: siyah taçlı turna.. 30 yıl yaşıyolarmış ve tek eşle evlenip ömür boyu onla yaşıyolarmış..
Sürüngenler
Tabeki de timsah var.. Bu aşağıdaki timsah epey küçüktü.. Bir de tropik bölge kapalı alanlarından birinde vardı daha büyükçene bi tane..
Bilin bakalım bu aşşadakiler ne :D Tavuk diyil :).. Oklu kirpi!! Koskocaman bişeydiler, 70 cm filan varlardı en azından..
Yine kapalı alanda bissürü sürüngen vardı camekanlı alanlarda.. Onlardan bi tanesi de aşağıdaki iguana..
Veee hayvan kaplumbağa! Dev gibi gördüğünüz üzre; 1 metre filan vardı boyu..
Diğer hayvanlar
Vee Lemunlar! Namı diğer Madagaskar maymunları.. Madagaskar animasyon filmlerini izlediyseniz hatırlicaksınız; tonlarca vardı orda; özellikle serinin ilk filminde.. Çok şeker duruyolardı; bakın biri ellerini yere koymuş oturuyo :), diğerinin yavrusu da sırtından nası kucaklamış anasını :)
Yan gelip yatmış ayı; yılışık yılışık bakan deve; ve lama ailesi.. Aman lama resmi çekerken dikkat edin; ben burnunun dibinden çekerken birinin resmini; "dikkat et abi tükürüyolar" dedi bi çocuk..
Veee; tabi ki Aslan Hanım ile Aslan Bey! Zumlama özelliği olmadığından iyi çekemedim ama; solda beyefendi, sağda hanımefendi gözüküyolar..
Akvaryum
Akvaryum da var bi köşede.. Ama öyle çok renkli değil.. Boyu 1 metre kadar olan bikaç balık çeşidi vardı; birini aşağıya koydum bu koca balıkların.. Küçük balıklardan da bi kaç tür vardı işte..
Kurutulmuş & Doldurulmuş Hayvanlar
Yanlış hatırlamıyor isem; girişin sağ tarafında kalan kapalı bir mekanda (içecek yiyecek bişiler alabileceğiniz yerin hemen yanında) yer alıyo bu kurutulmuş hayvanlar koleksiyonu.. Çok hoştu gerçekten o kısım da.. Aşağıya kurutulmuş kelebeklerin ve doldurulmuş çita ve tavukların olduğu görüntüleri koydum, daha neler neler var!
Haa, bir de sanırım aslanların kafesine yakın bi yerde, kırmızı kırmızı çiçekleri olan bi ağaç vardı.. Onun da görüntüsünü görüyosunuz yukardaki resimde..